Netgear heeft de Nighthawk AC2300 Smart Wifi Router aangekondigd. Dit nieuwe model moet een van de succesvolste routers uit de historie van het merk opvolgen, de R7000 Nighthawk. Volgens Netgear heeft de R7000P – zoals de nieuwe telg heet – alles wat de originele R7000 zo succesvol maakte en voegt het daar MU MIMO-technologie aan toe.

Het voornaamste verschil tussen de R7000P en de R7000 is dat de nieuwere van de twee een AC2300-model is, vergeleken met AC1900 voor de R7000. Dit verschil zit hem primair in de toevoeging van MU MIMO. Waar de R7000 op de fysieke laag van de protocol stack een theoretische wifi-doorvoersnelheid had van 600 Mbps (2,4 GHz) + 1300 Mbps (5 GHz), gaat de R7000P hier met 600 Mbps (2,4 GHz) + 1625 Mbps (5 GHz) ruimschoots overheen. MU MIMO zorgt ervoor dat een router meerdere clients tegelijkertijd kan bedienen, waar dat er voorheen maar eentje tegelijk kon zijn. De rest moest wachten op zijn beurt. Hou er wel rekening mee dat dit alleen maar werkt als je clients hebt met adapters die het ook daadwerkelijk ondersteunen. Netgear heeft het verder nog over speciale High-Performance Antennas, die zouden moeten zorgen voor een betere dekking en hogere throughputs.

Voor het overige zien we grotendeels bekende zaken voorbijkomen. Zo is er voorzien in Dynamische QoS, gebaseerd op een regelmatig bijgehouden database, die ervoor moet zorgen dat de toepassingen die er het meest baat bij hebben ook prioriteit krijgen. Ook aan USB-aansluitingen is gedacht, 1 maal USB 2.0 en 1 maal USB 3.0. Vier keer LAN en een keer WAN completeren het palet aan aansluitingen.

Nieuw op een dual-band router is de toevoeging van Smart Connect, wat in de zakelijke wereld in de regel wordt aangeduid als Band Steering. VPN-ondersteuning is de laatste tijd ook op dit soort routers standaard aan het worden, zo ook op de R7000P. Handig als je de router ook gebruikt voor het thuiskantoor.

Voor de koppeling met andere producten en voor de installatie van de de Nighthawk AC2300 Smart Wifi Router (R7000P) is er een ruime selectie software beschikbaar. Zo is er de Genie-app voor het beheer, de Up-app voor de installatie en kun je via ReadyCLOUD de toegang tot via USB aangesloten sticks en schijven regelen. Met ReadySHARE Vault kun je back-up inregelen van je pc naar een via USB aangesloten harde schijf.

De Netgear Nighthawk AC2300 Smart Wifi Router (R7000P) is op dit moment nog niet te koop in Nederland, maar dat zal niet lang meer duren, is de verwachting. De adviesprijs bedraagt 169,99 euro.