2min

Nvidia heeft drie videokaarten gepresenteerd uit de GTX 10-serie die gebruikt kunnen worden in laptops. Het gaat om de GTX 1060, 1070 en 1080. De videokaarten dragen daarmee dezelfde naam als de versies voor desktop-computers en het M-achtervoegsel is komen te vervallen.

Voorheen koost Nvidia ervoor om de videokaarten voor laptops te voorzien van de letter M aan het einde van hun naam, zodat het duidelijk was deze de kaarten geoptimaliseerd waren voor mobile (laptops). Daar stopt het bedrijf nu mee en de naamgeving blijft gelijk.

De nieuwe videokaarten zijn gebaseerd op de nieuwe Pascal-architectuur van Nvidia en moeten qua prestaties niet veel onder doen voor de desktop-versies. De nieuwe videokaarten zijn ook geschikt voor VR-gaming, ondersteunen G-Sync en hebben een "Battery Boost"-feature, waarbij het energieverbruik wordt geminimaliseerd en de accu langer meegaat.

De GTX 1080 is het meest krachtige model en beschikt over 2560 Cuda Cores, 8GB GDDR5 geheugen, een 256bit memory-interface en 320GB/s aan bandbreedte. De kloksnelheid van deze kaart ligt met 1556 MHz iets lager dan de desktop-versie.

De GTX 1070 is net onder de GTX 1080 gepositioneerd en zal qua prestatie geen mega verschillen tonen met de GTX 1080. De GTX 1060 daarentegen is wat verder uitgekleed, wat waarschijnlijk ook zichtbaar zal zijn in de prijs.

De nieuwe videokaarten zijn per direct beschikbaar, wat betekent dat fabrikanten ze waarschijnlijk inmiddels al geleverd hebben gekregen en we ze binnenkort gaan tegenkomen in de eerste nieuwe laptops.