2min

Een ieder die de hoop had met de verjaardagsupdate (Anniversary Update) van Windows 10 eindelijk op een stabiel besturingssysteem getrakteerd te worden komt bedrogen uit. Hoewel Windows 10 op veel computers prima werkt, is er ook een grote groep gebruikers die nog regelmatig problemen hebben en met de laatste update zijn die niet minder geworden.

Mocht uw Kindle e-reader niet meer werken na de zomerupdate van Windows 10 een paar weken geleden, dan bent u niet de enige. Sterker nog: het slechts inprikken van het apparaat leidt bij een groep Windowsgebruikers tot een blauw scherm (BSOD). Meer dan vervelend dus, want een dergelijke crash kan tot dataverlies leiden. Dergelijke grove fouten veroorzaakt door een USB-apparaat zouden anno 2016 eigenlijk in geen enkel besturingssysteem meer voor mogen komen, maar de realiteit is helaas anders.

SSD loopt vast bij inloggen

De Kindle-problematiek is niet het enige probleem waarmee Windows 10 na de zomerupdate te maken heeft. Halverwege vorige maand rapporteerden gebruikers dat Windows vastliep bij (of direct na) het inloggen, volgens Microsoft een probleem dat alleen optrad als Windows 10 op een SSD was geïnstalleerd en gegevens op een reguliere tweede schijf. Een toch niet heel vreemde configuratie waar steeds meer mensen – bewust of onbewust – gebruik van maken. En dan was er ook nog een probleem met een van de meest populaire Logitech webcams (de C920) die veroorzaakt werden door buggy videocodecs. Een fout die vooral aan het licht kwam in Microsoft’s eigen Skype.

Driverproblemen

Zelf liepen we direct na de update aan tegen niet meer functionerende printerdrivers. Een probleem dat we al kenden van de november-update vorig jaar. Verwijderen van de printerdrivers én handmatig de-installeren van de drivers in apparaatbeheer gevolgd door een schone installatie van de getroffen printerdrivers lossen dit euvel op. Tegelijk met de zomerupdate werden ook nieuwe fouten in de logboeken gevonden, onder meer een hardnekkige EFS-fout. Ook Enterprise Data Protection zorgt voor de nodige fouten, terwijl thuisgebruikers daar helemaal geen gebruik van maken.

Maps Manager

Dan is er ook nog de Downloaded Maps Manager die bij gebruikers roet in het eten gooit en om de paar dagen crasht. Helaas leidt die specifieke appfout ook tot een vermindering van de score in Betrouwbaarheidscontrole. Toch raar, want het overgrote deel van de gebruikers zal de Kaartenapp niet tot nauwelijks gebruiken. Een echte oplossing is er ook nog niet.

Nog steeds niet solide

Windows 10 is bij veel mensen een stabiel besturingssysteem, maar er zijn ook duizenden gebruikers bij wie het besturingssysteem ook na de verjaardagsupdate nog steeds niet solide is. En met volgend jaar maar liefst twee van dit soort "mega-updates" in zicht is dat ronduit verontrustend. Hopelijk weet Microsoft de komende maanden nog een aantal van deze problemen structureel op te lossen.