3min

Apple heeft zojuist de nieuwe iPhone 7 en iPhone 7 Plus gepresenteerd op een eigen evenement in San Francisco. Visueel verandert er weinig aan de iPhones ten opzichte van de iPhone 6 en iPhone 6S maar aan de binnenkant veranderd er wel het een en ander. Opmerkelijk is dat Apple ervoor kiest om in Europa de prijzen te verhogen.

Qua schermformaten verandert Apple niets, de iPhone 7 beschikt over een 4,7 inch scherm, de iPhone 7 Plus over een 5,5 inch scherm. Ook de schermresoluties blijven gelijk, 1334 x 750 pixels en 1920 x 1080 pixels. Wat er visueel wel op de schop gaat is homeknop, dit is geen fysieke toets meer maar een aanraakgevoelige knop. Verder heeft Apple zoals verwacht de koptelefoonpoort geschrapt, hiervoor in de plaats levert het bedrijf een headset mee die je kan aansluiten op je iPhone via de lightning-poort. Ook levert Apple een adapter mee zodat je je bestaande koptelefoons nog kan aansluiten op je iPhone 7 of iPhone 7 Plus.

Apple iPhone 7

Verder heeft Apple beide iPhones waterdicht gemaakt met een IP69-certificering. Daarmee volgt Apple de trend van Samsung en Sony die dit inmiddels al enige tijd toepassen op hun smartphones. Beide smartphones beschikken vanaf nu over optische beeldstabilisatie bij het nemen van foto’s, waardoor deze meer licht kunnen absorberen en betere foto’s maken in het donker.

Er blijven ook verschillen tussen de iPhone 7 en de 7 Plus, naast het schermformaat krijgt de iPhone 7 Plus een dubbele camera, deze biedt de mogelijkheid om scherpere foto’s te maken en tot twee keer optisch in te zoomen. Daarmee is Apple de eerste met een smartphone die optisch in kan zoomen zonder dat er een grote lens achter uit het toestel steekt. De camera’s beschikken over 12 megapixels aan de achterzijde en 7 megapixels aan de voorzijde.

Apple iPhone 7 Plus

Voor de rekenkracht heeft Apple een nieuwe A10-processor ontworpen en laten produceren, deze is opnieuw een stuk krachtiger maar ook zuiniger. De accuduur van beide toestellen is er opnieuw op vooruit gegaan. De iPhones moeten op een volle lading zo’n 2 uur langer meegaan. De opslagcapaciteit gaat ook eindelijk omhoog, in plaats van 16GB kiest Apple nu voor minimaal 32GB aan opslagcapaciteit, de andere versies krijgen 128GB en 256GB aan opslagcapaciteit.

Een andere opvallende keuze die Apple maakt is om de kleur spacegrey te schrappen uit het assortiment. De iPhones komen beschikbaar in het roze, rozegoud, zilver, matzwart en hoogglans zwart. De prijzen die Apple gaat hanteren in de Verenigde Staten voor de nieuwe iPhones is identiek aan de prijzen van afgelopen jaar. De iPhone 7 is verkrijgbaar vanaf 649 dollar en de iPhone 7 Plus vanaf 769 dollar. In Europa kiest Apple voor nieuwe prijzen, hogere prijzen, de iPhone 7 is verkrijgbaar vanaf 769 euro en de iPhone 7 Plus vanaf 909 euro. Je kan de toestellen vanaf 9 september pre-orderen en vanaf 16 september zijn de iPhones verkrijgbaar in de Apple Stores in de Benelux.