2min Devices

Intel gaat laptop-processoren voorzien van 6 rekenkernen in 2018

Intel lijkt voornemens te zijn om hexacore-processoren op de markt te brengen voor laptops. Dat blijkt uit een uitgelekte roadmap van Intel. Intel zou in 2018 de Coffee Lake-generatie op de markt willen brengen, waarbij er processoren zijn met zes rekenkernen en een TDP van 45 watt. Daarnaast zouden er ook quadcore-processoren komen maar met een lagere TDP.

Het lijkt erop dat Intel tevreden is met het huidige energieverbruik van de processoren, op dit moment is het al mogelijk om een laptop te gebruiken voor een periode van 8 tot 12 uur op een volledige acculading. In de nieuwe generatie processoren zal het energieverbruik echter nog verder omlaag gaan, dat wordt ook duidelijk als we kijken naar de Coffee Lake quadcore-processoren met TDP’s van 15 tot 28 watt. Het biedt echter ook de mogelijkheid om op 45 watt te blijven en geen vier maar zes rekenkernen in een processor te stoppen. Daarmee worden de processoren een heel stuk sneller terwijl het energieverbruik acceptabel blijft.

Intel gaat laptop-processoren voorzien van 6 rekenkernen in 2018
De krachtige hexacore Coffee Lake-processoren krijgen net als de Skylake- en Kaby Lake-processoren een GT2-gpu, voor de quadcore-modellen komt wel een snellere GT3e-GPU beschikbaar. De exacte reden voor deze keuze is niet helemaal duidelijk, je zou bij een hexacore ook een snellere GPU verwachten, maar mogelijk heeft het iets te maken met het productieprocedé. Er zijn namelijk geruchten dat Intel nog langer gaat vasthouden aan 14nm en dat de krachtige Coffee Lake H-serie gewoon op 14nm geproduceerd zal worden.

De energiezuinige processoren uit de Y en U-series zouden wel op 10nm geproduceerd gaan worden. Dit moet al gaan gebeuren vanaf de Cannon Lake-serie die tussen Kaby Lake en Coffee Lake in zit.

De eerste Kaby Lake-processoren zijn inmiddels al verscheept richting de fabrikanten, we verwachten elk moment de nieuwe modellen in de winkel.

Bron:Anandtech