Netgear heeft een router toegevoegd aan zijn productportfolio, de NightHawk X10 is het nieuwe vlaggenschip van het Amerikaanse merk. Deze nieuwe high-end consumentenrouter moet nog betere prestaties bieden dan zijn voorgangers en moet bijvoorbeeld goed overweg kunnen met 4K-streaming en VR-gaming.

De nieuwe router van Netgear beschikt over flink wat high-end hardware, wat te denken van een krachtige quadcore ARM-processor met een kloksnelheid van 1,7 GHZ, gecombineerd met vier krachtige actieve antennes die ondersteuning bieden voor MU-MIMO. Hierdoor is het mogelijk gelijktijdig naar meerdere apparaten te streamen en moet de snelheid op elk apparaat uitstekend zijn.

Verder heeft Netgear ervoor gekozen om deze router te voorzien van Plex Media Server, het is de eerste router met een ingebouwde mediaspeler. Of dat een grote meerwaarde is, mag de consument straks bepalen, maar Netgear laat op zijn website weten dat dit de snelste router tot op heden is.

Waar een normale AC-router is gelimiteerd tot 1,3 Gbps, zien we al dat dit door verschillende fabrikanten is opgetrokken door meerdere antennes te gebruiken en frequenties en banden te bundelen. De Netgear Nighthawk X10 trekt de snelheid op met 802.11ad naar 4,6Gbps. Daarmee moet het inderdaad mogelijk zijn om flink wat apparaten te voorzien van een goede verbinding.

De maximale WiFi-snelheid van deze router is op papier zelfs 7,2 Gbps, het is echter onhaalbaar om dat goed te kunnen testen. Netgear combineert hiermee de nieuwste technologieën, om die snelheid te halen wordt namelijk de 2,4GHz, 5GHz en 60GHz band gecombineerd. De meeste mobiele apparaten kunnen op dit moment nog niet overweg met de 60GHz-band, Netgear is er dus heel vroeg bij. Waarschijnlijk verschijnen in 2017 pas de eerste apparaten die ondersteuning bieden voor de 60GHz-band. Verder biedt deze router ook ondersteuning voor MU-MIMO, waardoor de kwaliteit van de verbinding beter moet zijn. In totaal moet je minimaal 20 draadloze apparaten tegelijk kunnen verbinden met deze router en ook nog overal een goede verbinding hebben. Als we naar de router kijken zien we zeven LAN-poorten op de router (1 WAN, 6 LAN), allemaal met een gigabit-verbinding en twee USB 3.0-poorten.

De prijs van dit nieuwe topmodel van Netgear is nog niet bekendgemaakt in euro’s, maar in de Verenigde Staten kost de router 499 dollar.