2min Devices

Samsung introduceert 8GB-module voor 4K-smartphones

Samsung introduceert 8GB-module voor 4K-smartphones

Samsung heeft nieuwe geheugenmodules geïntroduceerd voor smartphones, het gaat om LPDDR4 werkgeheugen van 8GB. Dat lijkt misschien nog wat veel maar Samsung denkt dat we volgend jaar de eerste smartphones met 4K-schermen gaan zien en dan komt dat extra werkgeheugen goed van pas.

Sony is de enige die tot op heden een smartphone op de markt heeft gebracht met een 4K-scherm, al was dat geen volledige 4K-ervaring, want deze werkte alleen bij het afspelen van video’s. De verwachting is dat de huidige trend van smartphones met QHD-schermen over twee jaar is vervangen door smartphones met 4K-schermen, wat betekent dat we in 2017 de eerste modellen gaan zien.

Waarschijnlijk zal Samsung zelf ook gaan kiezen voor een 4K-scherm in zijn nieuwe vlaggenschip, de Galaxy S8, al is daar officieel nog niets over bekendgemaakt. Met 8GB aan werkgeheugen is er 2GB meer beschikbaar dan op dit moment het geval is. Nu ligt de limiet op maximaal 6GB werkgeheugen in een smartphone.

De nieuwe 8GB LPDDR4-modules worden door Samsung geproduceerd op een procedé tussen de 10 en 20nm, Samsung noemt het in elk geval 10nm-class. Deze moeten flink wat minder energie verbruiken dan hun voorgangers, maar ook meer prestaties bieden. De modules moeten een snelheid van 4266 megabits per seconde halen wat twee keer zo snel is als DDR4-geheugen in de huidige pc’s, dat meestal werkt op 2133Mbps.

Naast de introductie van 4K-schermen op smartphones, zullen ook veel andere mobiele apparaten mogelijk gebruik gaan maken van dit nieuwe geheugen. Veel mobiele apparaten kunnen namelijk veel voordeel hebben met dit werkgeheugen, aldus Samsung. De Zuid-Koreaanse fabrikant denkt bijvoorbeeld aan virtualiseren van apps op een tablet.

Het verschil tussen de prestaties van je pc en je smartphone worden elk jaar kleiner en met dit soort innovaties zijn mobiele apparaten over een paar jaar gewoon sneller dan een pc.