2min

Tags in dit artikel

, , ,

Samsung heeft vandaag bekendgemaakt dat het een nieuwe mobiele werkgeheugenchip heeft ontwikkeld. Het betreft hier ’s werelds eerste 8 Gigabit LPDDR4 mobiele DRAM-module. 8 Gigabit staat gelijk aan een capaciteit van 1GB.

Een smartphone met een werkgeheugen van 4GB zal komend jaar werkelijkheid kunnen worden, omdat de LPDDR4-chip volgens Samsung makkelijk te combineren is. Momenteel is de Samsung Galaxy Note 3 (review) de smartphone met het grootste werkgeheugen uit de stal van het Koreaanse merk. Samsung geeft zelf aan dat de chips ook gebruikt kunnen worden in tablets, Ultra HD-schermen en laptops.

De Zuid-Koreaanse fabrikant berichtte vandaag op haar blog dat het een nieuwe technologische sprong heeft genomen wat betreft geheugenchips. Samsung heeft namelijk een 8 Gigabit LPDDR4 RAM-geheugenchip ontwikkeld, met een productieproces van 20 nanometer. Hierdoor kan één chip 1GB capaciteit bevatten, waarmee uiteindelijk een module van 4GB LPDDR4 DRAM-geheugen met de hoogste dichtheid tot nu toe kan worden gefabriceerd. Door de specifieke architectuur is deze geheugenchip energiezuinig, maar toch zeer krachtig.


Samsung verklaart dat de geheugenmodule in staat is om een doorvoersnelheid van 3200 Mbps per connectie te bewerkstelligen. In vergelijking met de huidige LPDDR3 DRAM-module zou de aangekondigde opvolger zo’n 50 procent sneller en zo’n 40 procent energiezuiniger zijn. Dat laatste resulteert in een langere accuduur.

De Zuid-Koreaanse fabrikant heeft nog geen specifieke toepassingen genoemd. Wel zou deze nieuwe geheugenmodule in de Galaxy S5 niet ondenkbaar zijn. Wel moet Android dan aangepast zijn aan een 64bit-architectuur.