Apple heeft voor de productie van de iPhone 7 gekozen voor twee leveranciers van 4G-modems. De afgelopen jaren was Qualcomm keer op keer de enige leverancier, maar Apple is niet graag afhankelijk van één fabrikant dus kreeg Intel met zijn 4G-modem ook een kans. Uit testen blijkt nu dat je beter een iPhone 7 kan hebben met Qualcomm-modem dan met een Intel-modem.

Uit Amerikaans onderzoek van Cellular Insighs uit New York blijkt dat het Qualcomm 4G-modem (MDM9645M) een stuk beter presteert dan het Intel 4G-modem (XMM7360). Bij vol bereik (-85dBM) is er vrijwel geen verschil in internetsnelheid en halen beide toestellen 150 Mbit/s. Zodra het bereik minder wordt daalt de internetsnelheid van het Intel-modem een stuk sneller.

Bij een bereik van -110dBM, vergelijkbaar met twee bolletjes op je iPhone, weet het Qualcomm-modem een snelheid te halen van 100Mbit/s, terwijl het Intel-modem bij hetzelfde bereik tot slechts 45Mbit/s komt. De helft dus van het Intel-modem. Als het bereik nog slechter wordt, -120dBM, vergelijkbaar met 1 bolletje op je iPhone, weet Qualcomm nog zo’n 35Mbit/s te halen, maar het Intel-modem komt niet verder dan 5Mbit/s.

In de Verenigde Staten en China gebruikt Apple vrijwel alleen het Qualcomm-modem, maar in de rest van de wereld, waaronder in Nederland en België, zijn de toestellen voorzien van een Intel-modem. Een overstap naar de iPhone 7 kan dus betekenen dat je qua internetsnelheid er niet op vooruit gaat, maar juist op achteruit.

Apple heeft nog niet gereageerd op het onderzoek, het is onduidelijk of Apple met firmware-updates nog iets kan doen aan de prestaties van het Intel-modem. De antennes zijn verder gelijk in de toestellen, dus een eventuele oplossing moet komen van het Intel-modem.

Lees ook onze iPhone 7 en  iPhone 7 Plus review.