3min

Microsoft heeft zojuist de grootste concurrent voor de iMac tot op heden gepresenteerd, de Surface Studio. Microsoft breidt zijn pc-assortiment uit met de Surface Studio, een 28 inch All-in-One pc met een werkelijk prachtig ontwerp. De All-in-One beschikt over het dunste scherm in de markt en de specificaties zijn ook nog eens high-end.

Microsoft wist eerder al indruk te maken met zijn Surface Pro-tablets en Surface Book-laptop, nu voegt het daar een All-in-One pc aan toe. Het ontwerp mag er zijn, het 28 inch-scherm beschikt over een uitzonderlijk hoge schermresolutie van 4500 x 3000 pixels, de beeldverhouding is met 3:2 ook zeer uniek.

surfacenighthawkoverview_6_herotransparentheader_v1

Als we kijken naar de specificaties aan de binnenkant van deze Surface dan zien we dat Microsoft heeft gekozen voor zesde generatie Intel Core i5 of Intel Core i7-processor. Het instapmodel moet het doen met een Intel Core i5-processor, verder is er een 1TB hybride harde schijf aanwezig, waarbij een klein deel van de opslagcapaciteit in SSD is uitgevoerd. Aangevuld met 8GB werkgeheugen en een Nvidia GTX 965M videokaart met 2GB aan GDDR5-geheugen. Het prijskaartje voor dit model bedraagt, niet schrikken, 2999 dollar. Voor 500 dollar meer, 3499 dollar, krijg je de Surface Studio met een Intel Core i7 en 16GB aan werkgeheugen, voor nog eens 700 dollar extra, 4200 dollar, krijg je een 2TB hybride harde schijf, 32GB aan werkgeheugen en wordt de videokaart opgekrikt tot een Nvidia GTX 980M met 4GB GDDR5-geheugen.

https://www.youtube.com/watch?v=BzMLA8YIgG0

De prijskaartjes zijn daarmee zeer fors te noemen, de Apple iMacs zijn al niet goedkoop, maar Microsoft gooit daar nog een flinke scheut bovenop, voor dat geld krijg je wel een uniek apparaat, op dit moment praten we nog over dollars, als we over euro’s gaan praten komt er waarschijnlijk nog wel een paar honderd bij. Wij rekenen op een introductieprijs van zo’n 3200 euro, al is het nog niet bekend of en wanneer de Surface Studio in Nederland en België beschikbaar komt.

De Surface Studio beschikt verder over een uniek ontwerp met een unieke schanier die op elke mogelijke stand gezet kan worden en waardoor het 28 inch scherm als tekentafel gebruikt kan worden. De Surface Pen wordt standaard meegeleverd met alle versies en werkt uitstekend op dit scherm. Verder levert Microsoft natuurlijk ook een toetsenbord en muis mee en de Surface Dial.

surfacenighthawkoverview_9_featurepanel_v1

De Surface Dial is een soort puck die je los maar ook op het scherm kan leggen, standaard kan je hiermee het geluid regelen, maar apps kunnen ook inspelen op de dial zodat je er bijvoorbeeld mee achteruit of vooruit kan spoelen in muziek en videoprogramma’s. In sommige applicaties kan je de puck zelfs gebruiken wanneer deze op het scherm wordt gelegd. Een unieke feature voor een uniek product.

De Surface Studio zal op 15 december beschikbaar komen in de Verenigde Staten, vooralsnog in een beperkte oplage. Daarna zal duidelijk moeten worden hoe goed het apparaat is, hoeveel vraag er naar is en hoe snel Microsoft het product beschikbaar wil maken elders in de wereld. Vooralsnog hebben we van Microsoft nog niets gehoord over beschikbaarheid in de Benelux.