2min

Een gigantische bug in de Spotify-app kan je pc om zeep helpen, verschillende gebruikers meldden dat de Spotify-app op hun computer tientallen gigabytes wegschrijft naar de harde schijf terwijl Spotify niet eens muziek aan het afspelen is maar gewoon niets staat te doen. Het probleem is door Spotify erkend en opgelost in de nieuwste versie van de app.

Waardoor het probleem precies komt is onduidelijk, maar het lijkt erop dat mensen met veel afspeellijsten er meer last van hebben dan mensen met weinig afspeellijsten. Het lijkt er dus op dat Spotify die afspeellijsten aan het bijwerken is maar dan in een soort oneindig proces komt te hangen. Sommige gebruikers laten weten dat de app honderden gigabytes heeft wegschreven, anders komen zelfs boven de 1TB.

Bij een traditionele HDD is dat niet zo goed voor de levensduur van de schijf, maar bij een SSD is het echt enorm slecht, want fabrikanten limiteren de garantie van die schijven niet voor niets op een bepaald aantal weggeschreven terrabytes. Meestal ligt die limiet ergens tussen de 70 en de 200TB. Als de Spotify-app elke dag een paar honderd gigabyte aan data loopt weg te schrijven dan is je SSD binnen enkele maanden door dat limiet heen en wordt de levensduur twijfelachtig.

Op het systeem van deze redacteur heeft Spotify sinds de laatste reboot zo’n 378GB weggeschreven. Het probleem komt overigens voor bij zowel Windows- als macOS-gebruikers. De oplossing is de meest recente versie van Spotify installeren, daarin is de bug opgelost. Dat is Spotify versie 1.0.42.