Amazon heeft bekendgemaakt dat Amazon Aurora, een dienst van Amazon Web Services, nu ook ondersteuning biedt voor PostgreSQL-databases binnen Amazon Aurora. Daarmee ondersteunt Aurora nu ook PostgreSQL naast MySQL. Voor ontwikkelaars die gebruik maken van PostgreSQL zal deze toevoeging aan Aurora zeer welkom zijn.

Amazon Web Services (AWS) biedt standaard ondersteuning voor diverse databases, waaronder; Oracle, PostgreSQL, Microsoft SQL en MySQL, die zijn allemaal te gebruiken via de AWS-dienst Amazon RDS. Daarnaast heeft AWS ook nog Amazon Aurora, dat was tot op heden een geoptimaliseerde MySQL-omgeving, waarbij gebruik wordt gemaakt van SSD’s en diverse optimalisaties in de code van MySQL. Amazon Aurora ondersteunt MySQL 5.6 maar is maar liefst vijf keer zo snel als een standaard MySQL-database of MySQL via Amazon RDS.

Nu ondersteunt Aurora dus ook PostgreSQL en is ook die omgeving een heel stuk sneller dan een standaard PostgreSQL-database of via Amazon RDS. Amazon probeert op deze manier meer ontwikkelaars warm te maken voor Aurora, iets dat met snelheidswinst en de zekerheid dat je data bewaard blijft en terug kan vallen op maar liefst 15 slave-servers prima zou moeten lukken.

Amazon Aurora bestaat pas een jaar maar is in die tijd flink gegroeid en inmiddels draaien er ruim 14.000 databases op Aurora en dat is voor Amazon voldoende reden de dienst uit te breiden, met onder meer PostgreSQL. Met dit soort diensten weet Amazon zich te onderscheiden in de markt, Amazon is de grootste cloudaanbieder als je kijkt naar het aantal verschillende databases die je direct kan afnemen als een service. Azure biedt alleen ondersteuning voor Microsoft SQL en Oracle. Terwijl Google vooral is gefocust op het eigen Google Cloud SQL dat op papier gewoon MySQL is.