2min

AWS geeft zijn beheerde database-omgeving Aurora een update die klanten helpt meer op hun cloudkosten te besparen. Vooral bij het migreren van workloads van data-intensieve applicaties.

De nu geintroduceerde versie Amazon Aurora I/O-Optimized helpt gebruikers van de beheerde relationele database-omgeving bij het reduceren van hun cloudkosten voor data-intensieve applicaties. Meer specifiek voor de benodigde I/O-operaties.

Nieuwe pricing

De kostenbesparingen worden gerealiseerd door een nieuw pricingmodel. In de standaadversie van Aurora zijn de kosten op het aantal en type van gebruikte instances en de gebruikte storage gebaseerd. Ook betalen gebruikers voor iedere I/O-operatie.

Met de nieuwe versie blijven de kosten voor de gebruikte hoeveelheid instances en storageconsumptie gehandhaafd, maar worden gebruikers niet meer op de I/O-operaties afgerekend. Dit laatste betekent dat de I/O-intensieve applicaties goedkoper kunnen draaien. Volgens de techgigant is hierdoor een kostenreductie tot wel 40 procent mogelijk. Ook kunnen klanten zo makkelijker hun clouduitgaven voorspellen.

Een andere manier van kostenbesparing is Amazon Aurora I/O-Optimized op zogenoemde Amazon EC2 Reserved Instances te draaien. Deze instances zijn goedkoper dan standaard vm’s. Wel zijn bedrijven verplicht deze specifieke instances voor langere termijn af te nemen.

Ook voor bestaande deployments

Amazon Aurora I/O-Optimized is niet alleen beschikbaar voor nieuwe deployments van relationele database clusters, maar ook voor bestaande clusters. Klanten kunnen iedere 30 dagen een bestaande deployment naar de Amazon Aurora I/O-Optimized-versie van de beheerde relationele database-omgeving overbrengen. Hiervoor hebben de database instances geen reboot nodig, zodat downtime wordt voorkomen.

Tip: AWS zet in op meer AMD-servers