Het platform van Microsoft voor het ontwikkelen van serverless applicaties, ook wel bekend als Azure Functions, zal Java gaan ondersteunen. Dat is bekendgemaakt tijdens de JavaOne-conferentie. Daarmee komt er een belangrijke programmeertaal bij voor de dienst.

Azure Functions ondersteunde tot voor kort JavaScript, C#, F#, Python, PHP, Bash, Batch en PowerShell. Bij de aankondiging gaf Microsoft aan dat Java-ondersteuning bovenaan de lijst stond om toe te voegen aan de dienst. De introductie van Java is daarmee de eerste nieuwe programmeertaal die geïntroduceerd wordt.

Microsoft richt zich met Azure Functions op de enterprise. Door geen ondersteuning te bieden voor Java weerhield de techgigant veel ontwikkelaars ervan de programmeertaal te gebruiken. Het is niet zo dat programmeurs er totaal nieuwe mogelijkheden bij krijgen met een nieuwe taal, maar er wordt dus wel degelijk een belangrijke groep aangesproken.

Cijfers van Oracle tonen aan dat Java nog steeds de meestgebruikte programmeertaal is. Meer dan twaalf miljoen ontwikkelaars zouden de technologie gebruiken. Bovendien zouden er meer dan 21 miljard Java virtual machines draaien in verschillende cloud-computing scenario’s.

Lancering

De techgigant benadrukt dat Java-ontwikkelaars geen nieuwe tools hoeven te leren om Azure Functions te gebruiken. Zo wil Microsoft dus graag ontwikkelaars binden om serverless applicaties op zijn platform te bouwen. De ondersteuning zal in eerste instantie lanceren als een publieke preview. Waarschijnlijk zullen er ook nog andere programmeertalen volgen.

Overigens maakt Microsoft ook een Maven-plugin beschikbaar, waarmee het voor ontwikkelaars mogelijk wordt om hun Maven-enabled apps direct naar Azure Functions te schrijven en implementeren. Al met al lijkt er serieus werk gemaakt te worden van het platform.