2min

Tags in dit artikel

, ,

Apple heeft de tweede betaversie van de Safari-browser beschikbaar. Deze bijgewerkte testversie is op veler verzoek voorzien van een aantal nieuwe functies, zoals de mogelijkheid om in één venster op meerdere sites tegelijk te bladeren en een automatische invulfunctie voor formulieren. Met meer dan twee miljoen downloads sinds de introductie van de gratis betaversie in januari dit jaar, heeft Safari ruim twee miljoen gebruikers. Het is de snelste browser die ooit voor de Mac is gemaakt.

Bovendien heeft het programma nieuwe functies, zoals de geïntegreerde Google-zoekfunctie, de SnapBack-functie om snel te kunnen terugkeren naar de meest recente pagina met zoekresultaten, een volledig nieuwe manier om bladwijzers te benoemen, te ordenen en weer te geven en een automatische blokkering van popupvensters met reclame.

Om persoonlijke gegevens op openbare computers te beveiligen, biedt de nieuwe betaversie tevens een reset-optie. Daarmee wordt de geschiedenis gewist, de cache geleegd en het venster met gedownloade onderdelen gewist. Bovendien verwijdert het programma de cookies, de zoekopdrachten in Google en eventuele namen en wachtwoorden of andere automatisch ingevulde tekst. Safari bevat een rendering-engine die is gebaseerd op KHTML, afkomstig van het open-sourceproject Konqueror van KDE. Apple zal verbeteringen ter beschikking blijven stellen aan de open-sourcegemeenschap, waarmee het bedrijf nauw samenwerkt.

Betaversie 2 van Safari kan per direct gratis worden gedownload vanaf www.apple.com/nl/safari. Voor gebruik van Safari, dat speciaal is geoptimaliseerd voor Mac OS X versie 10.2.3, is minimaal Mac OS X versie 10.2 vereist.