min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Apple heeft maandagavond tijdens de WWDC Keynote de definitieve versie van Safari 4 gelanceerd. De browser was sinds februari dit jaar al beschikbaar als publieke bèta met een groot aantal nieuwe functies.

Safari 4 beschikt over een nieuwe engine, beter bekend als de ‘Nitro’-engine. Hierdoor zou volgens Apple de verwerking van JavaScript in Safari 4 ten opzichte van Safari 3 zo’n 4.5 keer sneller zijn. Ook claimt Apple dat Safari 4 het browsen ‘intuïtiever’ en ‘plezieriger’ maakt met functies als Top Sites, zoeken binnen de volledige geschiedenis en Cover Flow. De browser heeft ook ondersteuning voor moderne webstandaarden zoals HTML 5 en geavanceerde CSS-effecten gekregen.

"De succesvolle bèta-release heeft ons geholpen om Safari 4 te finetunen in een betere, snellere versie waar klanten van zullen gaan houden", zo stelt Philip Schiller, marketingdirecteur bij Apple. "Safari wordt gebruikt door 70 miljoen gebruikers wereldwijd en met de ongelofelijke snelheid, innovatieve functies en ondersteuning voor moderne webstandaarden is het de beste browser voor elk platform", aldus Schiller.

Safari 4 heeft een aantal nieuwe functies meegekregen. Zo is er Top Sites, een functie vergelijkbaar met Speed Dial uit Opera. Op een grafische wijze worden in deze weergave de websites die het vaakst bezocht worden handig weergegeven. Ook nieuw is zoeken binnen de volledige geschiedenis. Dit betekent bijvoorbeeld dat er ook gezocht kan worden binnen pagina’s die men bezocht heeft. Dan is er Cover Flow om op een grafische manier door geschiedenis of bookmarks te bladeren.

Slimme adresvelden is ook een van de meer dan 150 nieuwe functies in Safari 4. Hiermee kunnen adressen (URL’s) van websites automatisch worden aangevuld op basis van suggesties. Ook nieuw zijn zoekvelden om zoekopdrachten te verbeteren door aanbevelingen van Google Suggest of recent bezochte pagina’s weer te geven. Tot slot is het mogelijk om de pagina volledig in te zoomen zonder dat daarbij kwaliteitsverlies optreedt.

Safari 4 is vanaf vandaag beschikbaar voor Mac OS X Tiger en Leopard en voor Windows XP en Vista. De Safari 4-versie voor Snow Leopard, die in september dit jaar uitkomt, zal volledig 64-bit zijn. Volgens Apple zal de Nitro JavaScript-engine daardoor nog zo’n 50 procent sneller worden. Ook draaien onder Snow Leopard plug-ins in een apart proces. Wanneer een plug-in crasht of vastloopt, blijft de browser zelf gewoon doorwerken.