2min Devices

Apple brengt previewversie van Safari-browser uit

Apple heeft een speciale versie van zijn Safari-browser beschikbaar gemaakt voor ontwikkelaars, de zogenaamde Safari Technology Preview. Deze versie van Safari is voorzien van de laatste technologieën en biedt webontwikkelaars toegang tot een toekomstige versie van Safari. Hoeveel tijd er tussen de versies komt te zitten is niet helemaal duidelijk.

Safari biedt webontwikkelaars de mogelijkheid om te zien wat ze in de toekomst kunnen verwachten in Safari. In de Safari Technology Preview krijgen ontwikkelaars al toegang tot nieuwe webtechnologie die ergens in de maanden daarna zullen worden uitgerold naar de normale Safari-versie. Apple heeft niet aangegeven hoeveel tijd er precies tussen de versies komt te zitten, maar het is duidelijk dat het gaat om maanden en niet om weken.

Hoewel de versie voor ontwikkelaars is bedoeld kan iedereen er gebruik van maken. De Safari Technology Preview is gewoon van Apple’s ontwikkelaarssite te downloaden en kan naast de normale versie van Safari draaien. Om beide versies uit elkaar te houden is de preview voorzien van een paars in plaats van een blauw icoontje.

Hoewel de browsers naast elkaar werken is er wel een stukje overlap in de achterliggende features, zo worden favorieten en de browsergeschiedenis gesynchroniseerd met de iCloud dus deze zal wel altijd hetzelfde zijn. De Safari Technology Preview zal na installatie elke twee weken worden bijgewerkt via de Mac App Store.

Apple heeft in de eerste Safari Technology Preview al flink wat nieuwe technologieën toegepast, zo is er ondersteuning voor EcmaScript 6 en is de nieuwe B3 Javascript JIT-compiler toegevoegd, hierdoor is de ondersteuning voor Javascript uitgebreid en zou Javascript-code ook sneller moeten werken. De IndexedDB-implementatie is verbeterd en biedt nu een snellere manier van dataopslag, waardoor het verwerken van data efficiënter moet verlopen.

Verder heeft Apple de nieuwste versie van Shadow Dom geimplementeerd, zodat alle elementen in de webpagina nog beter zijn te bekijken en hoe deze onderling zijn verbonden. Zeker in combinatie met de nieuwe Web Inspector en Responsive Design Mode, waarin je websites op verschillende schaalgroottes kan bekijken. Ontwikkelaars die interesse hebben in deze versie van Safari kunnen die op de website van Apple downloaden.