2min

Tags in dit artikel

,

Tros Radar melden gisteren dat op verschillende mobiele telefoons die zijn voorzien van Bluetooth, zoals de populaire Nokia 6310 i, kan worden ingebroken. Met een computer-programma kunnen namen met bijbehorende telefoonnummers en ook opgeslagen sms-berichten razendsnel uit de telefoons worden gekopieerd naar een laptop. Daarnaast is het mogelijk de betreffende telefoons te laten bellen naar een ander toestel. Ook kan de eigenaar ongewild worden geabonneerd op een sms-dienst.

De handelingen kunnen allemaal worden uitgevoerd zonder dat de bezitter van het bluetooth-toestel hier erg in heeft. Het bellen naar andere nummers kan de onwetende beller op hoge kosten jagen, bijvoorbeeld als wordt gebeld naar dure 0900-nummers. Ook is het mogelijk het toestel te laten bellen met een telefoon die in handen is van de kraker. Vanaf het moment dat de verbinding gemaakt is fungeert het gekraakte toestel als microfoon en kan de onwetende eigenaar vanuit zijn eigen binnenzak worden afgeluisterd.

Veel Tweede Kamerleden en een aantal bewindslieden zijn in bezit van de Nokia 6310 i. Radar brak in op het toestel van PvdA-kamerlid Martijn van Dam en achterhaalde hiermee namen en telefoonnummers verschillende politici. Ook luisterde Radar een gesprek af van een willekeurige bluetooth-telefooneigenaar.
Het kamerlid Martijn van Dam zal naar aanleiding van de uitzending van Radar nog de volgende vragen stellen aan minister Brinkhorst van Economische zaken.
De kamervragen aan Brinkhorst van Economische zaken

Er zijn twee manieren om het beveiligingsprobleem van Bluetooth op te lossen.
1) Bluetooth op het toestel uit zetten
2) De telefoon laten upgraden bij een service point. Als het toestel buiten de garantie valt dan zijn hier kosten aan verbonden.

Hier vindt u de lijst met Nokia-telefoons waar dit probleem zich voordoet. Hoe de bluetooth functie is uit te schakelen is hier ook te vinden.
Informatie van Nokia

Met dank aan Tros Radar.