2min

Tags in dit artikel

,

De terugroepactie van een aantal XBOX voedingskabels door Microsoft afgelopen maand, heeft volgens experts een XBOX gebruikers niet het gewenste resultaat.

Microsoft startte de terugroepactie omdat er in de eerste modellen van de XBOX een voedingsprobleem zat, waardoor de XBOX in de brand zou kunnen vliegen.
Microsoft besloot daarop om eigenaren van deze XBOX’en op aanvraag te voorzien van een nieuwe voedingskabel, waarmee het probleem zou zijn opgelost.

Afgelopen maand ontplofte in Zweden echter een XBOX die reeds voorzien was van een nieuwe voedingskabel. Volgens experts is dat te wijten aan het feit dat de nieuwe voedingskabel het probleem niet echt verhelpt, maar het probleem slechts isoleert.

Het werkelijke probleem ligt echter bij de Foxlink voeding die in de XBOX zit. Bij sommige voedingen zijn de soldeerpunten op de printplaat afgebroken, waardoor de pinnetjes in de connector los komen te zitten. De pinnetjes in de kabel en de connector op de XBOX maken daardoor slecht contact.
Op de punten waar slecht contact wordt gemaakt worden de pinnetjes in de male en female connector opgewarmd waardoor deze beschadigen en verbuigen.
Daardoor ontstaat de kans dat er brand ontstaat in de XBOX.

Microsoft heeft het probleem dus bij de voedingskabel gelegd en deze daarom laten vervangen. Veel toestellen hebben echter al schade opgelopen in de behuizing zelf. De nieuwe kabel maakt dus nog steeds slecht contact met de beschadigde pinnetjes, waardoor het proces zich weer herhaalt. De nieuwe kabels zijn wel voorzien van een onderbrekingsschakelaar die werkt als een zekering. Daardoor is er minder kans op brand bij een kortsluiting. Maar het is dus nog steeds mogelijk dat de XBOX defect raakt.

Microsoft ontkent deze theorie. Volgens het bedrijf kan het voorkomen dat de contactpunten afbreken door slijtage en normaal gebruik, maar benadrukt dat dit zelden gebeurt. Een dergelijke beschadiging valt overigens volledig onder de garantie van de XBOX.

Voorlopig spreken de feiten Microsoft echter tegen, maar er is weinig hoop op een XBOX omwissel actie van de softwaregigant.

Meer over het probleem is hier te vinden.