1 min

Tags in dit artikel

, , ,

BitDefender, Europese leverancier van antivirussoftware, waarschuwt voor de snelle verspreiding van een nieuw virus. Het virus, Antiman.A genaamd, speelt in op de tragische verdwijning van drie Roemeense journalisten. Ze werden zowat een maand geleden ontvoerd door een relatief onbekende Irakese terroristische groepering.

Het onderwerp van de geïnfecteerde mail verschijnt in het Roemeens en gaat van ‘Voteaza azi!’ (Stem vandaag), over ‘Antivirus’ en ‘Antimanele’ (Tegen zigeunermuziek) tot ‘Cum a murit Papa?’ (Hoe stierf de paus?).
De tekst van de mail is eveneens in het Roemeens geschreven en roept op tot het stemmen in een virtuele peiling betreffende de terugtrekking van Roemeense troepen in Irak, of doet zich voor als de laatste versie van een antivirus dat "al je problemen oplost". Eens de malicious code wordt uitgevoerd, wist ze alle bestanden die namen bevatten van bekende zangers van zigeunermuziek.

"De auteur van deze malware is ongetwijfeld iemand van Roemeense afkomst, die het virus heeft ontwikkeld om zijn ontevredenheid te tonen over de toenemende populariteit van zigeunermuziek in Roemenië. Hoewel het technisch gezien een erg simpele code is, verspreidt het virus zich in Roemenië aan een verbazingwekkend hoog tempo, dankzij de handige social engineering truukjes die door de auteur werden gebruikt’, aldus BitDefender CTO, Bogdan Dumitru.

Een volledige beschrijving van het virus en een gratis verwijderingstool is beschikbaar op de BitDefender website.