1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

IBM gaat, in navolging van Oracle en Microsoft, ook een gratis versie van zijn database software DB2 op de markt zetten. Net als Oracle en MS probeert ook IBM een graantje mee te pikken van de populariteit van open-source database systemen.

De gratis versie van DB2 zou volgens IBM volgend jaar uitkomen. Het zal dan gaan om een "starter edition" waarmee IBM probeert ontwikkelaars warm te krijgen voor de commerciële versies van het pakket.

Vooralsnog heeft IBM geen gratis versie van DB2, hoewel het bedrijf wel een andere database gratis in de aanbieding heeft. Het gaat dan om het op Java gebaseerde Cloudscape pakket, wat vorig jaar door het bedrijf is gedoneerd aan de open-source community.

Overigens is een DB2 licentie wel gratis te verkrijgen, maar alleen als onderdeel van het PHP development pakket Zend Core. Dit pakket werd begin dit jaar aangekondigd., en bevat onder meer een gratis licentie voor de DB2 database en de bekende PHP development tools van Zend.

Teo Wan Ping, brand manager for information management bij IBM Singapore is van mening dat de aanschafkosten van database software de onderhoudskosten niet moeten overschaduwen. In ongeveer elk IT project beslaan de aanschafkosten voor software ongeveer 10% van het implementatie budget. De rest wordt uitgegeven aan onderhoud. "De onderhoudskosten worden door veel bedrijven nog altijd onderschat", aldus Teo Wan Ping.