3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Veel mensen, met name Mac gebruikers, zijn al sinds de aangekondigde samenwerking tussen Apple en Intel, benieuwd naar de snelheid van de nieuwe Mac’s met Intel processors. Volgens Apple zouden Mac’s met een Intel Core Duo processor twee keer zo snel zijn als de laatste Mac met een G5 processor. De site Macworld heeft deze beweringen in een test nagetrokken.

De conclusie van deze test is dat de Intel iMac wel sneller is dan de iMac met G5 processor, wanneer de geïntegreerde applicaties, die geschreven zijn voor de Intel processor, worden gebruikt. In veel van deze applicaties is de iMac met Intel processor echter niet twee keer zo snel.

Uit de tests blijkt dat 2.0GHz Core Duo processor tien tot vijfentwintig procent minder tijd nodig heeft om een geïntegreerde applicatie uit te voeren. Als de applicaties echter nog niet herschreven zijn voor de Intel processor en er gebruik gemaakt moet worden van Apple’s Rosetta tool, dan kost het met de Intel processor twee keer zoveel tijd als bij de iMac G5 nodig was.

De tests waar Apple haar beweringen op baseerde, zijn uitgevoerd met speciale benchmarkprogramma’s. Deze programma’s geven een goed beeld van de ruwe performanceverschillen tussen de G5 en Intel Core Duo processor, maar geven vaak geen goed beeld van de performancewinsten voor mensen die hun Mac voor dagelijkse bezigheden gebruiken.

Macworld testte de Intel processor daarom met een aantal universele applicaties. De programma’s iLife ’06 en iPhoto werden onder handen genomen en de site kwam tot een aantal opmerkelijke conclusies. Zo was de Intel processor 1,8 keer zo snel als er een bepaald iMovie effect werd toegepast op een filmpje. Bij andere effecten was echter weinig tot geen snelheidswinst merkbaar.
Dergelijke effecten traden ook op bij andere programma’s, maar het opstarten van de iMac gaat gemiddeld wel 1,84 keer sneller dan voorheen.

Proces/Applicatie iMac Core Duo/2GHz iMac G5/2.1GHz Factor t.o.v. G5
Opstarten 0:25 0:46 1,84x
iMovie 6.0 (B&W effect) 1:45 3:11 1,82x
iMovie 6.0 (Aged effect) 1:12 1:12 1,0x
iMovie 6.0 (Aged effect) 2:05 2:43 1,3x
iPhoto (importeren) 0:53 1:22 1,55x
iPhoto (exporteren naar QuickTime) 1:08 1:31 1,34x
iPhoto (exporteren naar Web) 2:01 2:12 1,09x
iPhoto (export naar bestand) 2:55 2:40 0,91x
ZIP bestand maken 2:32 2:53 1,14x
iTunes 6.0.2 1:14 1:23 1,12x
iDVD 6 13:55 15:33 1,12x
iSquint 1.1 8:25 9:07 1,08x
BBEdit 1:37 2:02 1,26x
Beste resultaten zijn vetgedrukt
Alle resultaten zijn weergegeven in minuten/seconden. De systemen waarop de tests zijn uitgevoerd met Mac OS X 10.4.4 en 512MB geheugen. De G5 processor prestaties werden op hoogst gezet. Voor iMovie werden drie verschillende effecten toegepast op een filmpje van één minuut. Verder zijn er bij iPhoto 100 foto’s ingeladen en vervolgens geëxporteerd als QuickTime filmpje, webpagina en als bestanden. Het ZIP bestand werd gemaakt uit een map van 1GB. In iTunes werd een 45 minuten durend AAC audiobestand naar MP3 geconverteerd in hoge kwaliteit. Bij de test voor iDVD werd een project met een 6 minuten en 46 seconden durend filmpje als disk image opgeslagen. Hetzelfde filmpje werd in iSquint gecompressed naar iPod video. Als laatste werd er in BBedit een Text Factory uitgevoerd met daarin vijf aanpassingen, vervangingen en sorteringen op een tekstbestand van 75,1MB.

Volgens Macworld zullen Apple en Intel als redenen voor deze resultaten aangeven dat de Intel Core Duo processor ontwikkeld is voor laptops en er met de processor een balans gevonden moet worden in prestaties en stroomverbruik. Met andere woorden, de processor is niet geschikt voor pure rekenkracht.
Dat was ook volgens Macworld ook de reden waarom Intel en Apple de drie keer zo hoge benchmarkscores uitgebreid propageerden.
Helaas blijken deze claims in het dagelijks gebruik niet van toepassing.

Het advies aan mensen die veel niet-universele applicaties op hun iMac draaien, is dan ook om de eerste generatie Intel Mac’s links te laten liggen. Ook voor mensen die momenteel een laatste generatie iMac bezitten zal een overstap naar een Intel Mac niet veel snelheidswinsten opleveren.

De vraag die nu gesteld kan worden, is of Mac OS X wel helemaal geomptimaliseerd is voor Intel processors en kan Apple de performancewinsten op deze apparaten in de toekomst nog verhogen? Apple geeft toe dat er voor veel applicaties nog extra werk verricht moet worden, maar dat er in de toekomst zeker nog performancewinsten behaald kunnen worden.

De volledige test kan nagelezen worden op de site van Macworld