2min

Tags in dit artikel

, , ,

Er zijn veel mensen die zich zorgen maken om hun privacy op het internet en dat is niet geheel onterecht. Voor deze mensen is er nu een nieuwe browser die helemaal niets bijhoudt.

De nieuwe browser heet Browzar, deze bewaart geen persoonlijke gegevens zoals cookies en geschiedenis. Dit kost de gebruiker natuurlijk wel wat extra werk, telkens opnieuw inloggen, geen favorieten, en ook alle URL’s compleet opnieuw invoeren.

De software is ook veiliger, aangezien het eigen risico’s kan inschatten. De browser is 264 KB groot en is afgelopen donderdag uitgebracht. Tot nog toe is hij enkel beschikbaar voor Windows, maar de makers kondigden aan dat Linux en Mac OS snel zullen volgen. De software is bedacht door Ajaz Ahmed, een Brit, hij is tevens de man achter Freeserve, een gratis Engelse internetprovider.

Of deze browser het surfen ook daadwerkelijk veiliger maakt betwijfelen wij en daarom zijn wij verder gaan zoeken en kwamen het volgende tegen. Als je met PHP naar de browser_agent gaat kijken, vind je daar MSIE terug, wat betekent dat de browser gebaseerd is op de code van Internet Explorer.

Zoeken via de browser kan daarnaast alleen via het zoekprogramma van Browzar, en die schotelt allemaal resultaten voor die verdacht veel op spyware lijken. De startpagina die standaard de website van Browzar is, valt ook niet te veranderen. Tevens zakt deze browser voor de pop-up test. De browser zendt ook alle gegevens mee die normale browsers ook meegeven.

Ook andere mensen die deze zaken reeds ontdekten zijn weinig positief over de browser: "they’re relying on people’s stupidity and paranoia to make money."