2min

Tags in dit artikel

, , ,

Veiligheidsexperts waarschuwen voor een toename aan spyware dat zich richt op de browsers van de Mozilla Foundation. De verwachting is dat er meer spyware voor deze browsers zal verschijnen, naarmate de populariteit van onder andere Firefox toeneemt.

Stu Sjouwerman van veiligheidsbedrijf Sunbelt Software verklaarde dinsdag een spyware programma te hebben gevonden, waarvan hij vermoedt dat het het eerste spyware programma is dat zich richt op Mozilla browsers.
Richard Stiennon van het bedrijf Webroot Software beaamt dit: "Volgens ons onderzoeksteam richt deze spyware zich niet specifiek op Firefox, maar richt het zich op alle Mozilla browsers. Het is alleen nog maar een kwestie van tijd tot de eerste Firefox spyware wordt ontdekt".

Alhoewel de spyware alleen geïnstalleerd wordt als de gebruiker de download toestaat, zullen volgens Sjouwerman veel gebruikers hoogstwaarschijnlijk toch doorklikken, omdat het downloadvenster niet aangeeft dat het een schadelijk programma betreft.

Tot nog toe concentreerden virus- en spywaremakers zich voornamelijk op Microsoft’s Internet Explorer, omdat deze browser bijna de volledige browsermarkt in handen heeft.
Maar volgens Sjouwerman zal daar dus snel verandering in komen. "Er loopt een legertje programmeurs rond die Firefox binnenstebuiten aan het keren zijn.", aldus Sjouwerman.

David McGuinness van Mozilla erkent het probleem, maar ziet goed informatievoorziening aan gebruikers als belangrijkste tegenmiddel. "Mensen kunnen zonder al te veel moeite programma’s installeren vanuit elke browser. Firefox geeft ook door middel van een gele balk aan als een site een code wil installeren die niet afkomstig is van Update.mozilla.org. Het grootste probleem zullen echter de stealth aanvallen zijn, waardoor computers geïnfecteerd raken zonder tussenkomst van de gebruiker.", aldus McGuinness