2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Volgens een groep onderzoekers browsen 673 miljoen internetgebruikers met verouderde internetbrowsers en lopen daarmee een groter risico om aangevallen te worden via het wereldwijde computernetwerk.

De onderzoekers maakten gebruik van data verzameld uit zoekopdrachten via Google en van beveiligingsbedrijf Secunia. Een viertal onderzoekers waren benieuwd waarom zoveel hackers aanvallen uitvoerden gericht op browsers en waarom deze zo succesvol zijn.

Zo kwamen ze er achter dat ongeveer 40 procent van alle gebruikers onveilige versies van webbrowsers gebruikten. De meeste, 78 procent, van deze gebruikers gebruikten Internet Explorer, niet toevallig omdat dit ook de meest gebruikte browser is.

De rest van de gebruikers is verdeeld onder Firefox (16 procent), Safari (3 procent) en Opera (0,8 procent). De onderzoekers lieten ook weten dat van alle Internet Explorer gebruikers, 52 procent slechts de laatste versie gebruikt. 48 procent gebruikt nog een verouderde versie van IE7 of nog steeds versie 6. Opvallend voor een browser waarvan de laatste versie al 19 maanden op de markt is.

De onderzoekers vergeleken ook browsers met de voedselindustrie om mensen te laten realiseren hoe belangrijk een veilige browser is. Omdat mensen wel begrijpen dat het kopen van het meest gezonde, en dus veilige voedsel, belangrijk is, geldt dat volgens hun ook voor internetbrowsers.

Dus waarom geen houdbaarheidsdatum op browserinstallaties? "145 dagen over datum en drie veiligheidsupdates gemist", zou misschien een leuke foutmelding zijn. Grote verschil tussen beide partijen is dat browsermakers niet aansprakelijk zijn voor schade opgelopen door het gebruik van hun producten.