2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Kort na de introductie van Vista heeft Microsoft vandaag ook een nieuwe versie van haar Windows Mobile besturingssysteem voor PDA’s en smartphones geïntroduceerd. Het mobiele besturingssysteem lijkt nu meer op zijn grote broer Vista, zowel qua uiterlijk als qua functionaliteiten.

De nieuwe versie van Windows Mobile is gewoon doorgenummerd ten opzichte van de vorige versie en heeft nu dus versienummer 6. De eerste apparaten met het nieuwe systeem worden rond de tweede helft van dit jaar op de markt verwacht.

Op het gebied van e-mail is het met Windows Mobile 6 mogelijk om de volledige HTML opmaak te bekijken. Exchange berichten kunnen ook in die vorm bekeken worden, maar alleen in combinatie van Exchange 2007. Ook het zoeken in mails en andere bestanden is een stuk eenvoudiger. Door in het zoekvenster een paar letters in te tikken geeft Windows Mobile direct de bestanden die voldoen aan de ingevoerde zoekopdracht.

Zoals verwacht is het Live platform van Microsoft ook geïntegreerd in versie 6, het zal dan ook mogelijk zijn om live mail en live messenger te gebruiken onder het besturingssysteem.
Voor applicatie ontwikkelaars is het goed nieuws dat de kern van Windows Mobile 6 dezelfde is als die van Windows Mobile 5, applicaties voor dit systeem zullen dus vrijwel 100 procent zeker ook onder het nieuwe systeem werken.

Ook qua beveiliging zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd in Windows Mobile 6. Het zal mogelijk zijn om encryptie toe te passen op data op de telefoon zelf, maar ook op eventueel te gebruiken geheugenkaartjes. Bedrijven die een smartphone of PDA ter beschikking stellen aan werknemers kunnen ook instellen dat het wachtwoord regelmatig veranderd moet worden en ook bepaalde eisen stellen aan de vorm van het wachtwoord.


Net als bij de vorige versies van Microsofts mobiele besturingssysteem zal er een versie met en zonder touchscreen ondersteuning komen. Tot voorkort heette de versie zonder touchscreen ondersteuning Pocket PC Phone Edition, maar dat gaat met versie 6 veranderen. Deze versie gaat voortaan Windows Mobile Standard heten, terwijl de versie voor touchscreen Windows Mobile Professional gaat heten. Er komt daarnaast ook nog een derde versie, genaamd Windows Mobile Classic. Deze versie is voor PDA’s zonder telefoonfuncties.

De versies doen niet voor elkaar onder qua mogelijkheden, iets wat bij vorige Windows Mobile edities nogal eens het geval was. Het zal nu ook mogelijk zijn om met apparaten zonder touchscreen mobiele versies van Word, Excel and PowerPoint te gebruiken. In eerste instantie zullen deze applicaties niet het nieuwe bestandsformaat van Office 2007 ondersteunen, deze functionaliteit wordt later toegevoegd.

Als laatste heeft Microsoft ook ondersteuning voor VoIP toegevoegd. De software hiervoor zal niet standaard aanwezig zijn, maar telecomproviders kunnen ervoor kiezen om zelf een applicatie hiervoor toe te voegen.
Screenshots van Windows Mobile 6 zijn hier te vinden, een uitgebreide review is te lezen op modernnomads.info.