1 min

Microsoft heeft onlangs PowerShell-framework Crescendo uitgebracht. Hiermee kunnen ontwikkelaars zelf PowerShell cmdlets maken voor algemene command tools.

Microsoft PowerShell kan command-line tools gebruiken. Volgens de techgigant zou het gebruik echter verbeteren als de command-line tool direct kan deelnemen in de PowerShell-pipeline.

Hiervoor introduceert Microsoft nu Crescendo. Met het framework kunnen ontwikkelaars versneld PowerShell cmdlets aanmaken die een command-line tool gebruiken. Daarbij kan de module, in tegenstelling tot de command-line tool, PowerShell-objecten terugsturen in plaats van alleen plain tekst. Dit geldt niet alleen voor de PowerShell-pipeline, maar ook voor ‘privilege elevation’ en geïntegreerde hulpinformatie.

Werking

Crescendo bestaat uit twee belangrijke componenten. Het JSON configuratiebestand beschrijft de cmdlets die ontwikkelaars willen. Daarnaast is er ‘output handler functionaliteit’ die de output uit de command-line tool ontleedt en objecten terugstuurt.

Met behulp van Crescendo kunnen ontwikkelaars cmdlets ontwikkelen die helpen de JSON-configuraties te maken en een module te bouwen met de door hen gedefinieerde cmdlets. Wel moeten ontwikkelaars hun eigen output handler-functies schrijven die de PowerShell-objecten terugsturen.

Crescendo is per direct beschikbaar.

Tip: Microsoft kondigt PowerShell 7 aan voor alle platformen