2min Devops

Ubuntu 22.04 LTS is beschikbaar

Ubuntu 22.04 LTS is beschikbaar

De nieuwste long term support-versie (22.04) van Ubuntu is beschikbaar.

Softwarebedrijf Canonical beheert alle wijzigingen en toevoegingen van het besturingssysteem. De meest recente versie (22.04) is gepubliceerd.

Nieuw in Ubuntu

Ubuntu draait regelmatig in public clouds. Vandaar brengt de release support voor Azure Confidential VMs. Ook is het besturingssysteem geoptimaliseerd voor AWS Graviton en Oracle Cloud Infrastructure.

Daarnaast introduceert Ubuntu 22.04 LTS meerdere updates voor Ubuntu Desktop. Het besturingssysteem wordt voor het eerst ondersteund op elke uitvoering van de Raspberry Pi. Verder werkte Canonical samen met Dell om Dell Precision Workstations te optimaliseren voor de Windows-versie van Ubuntu (WSL).

Verder hanteert Canonical een nieuwe securityaanpak. Toekomstige CVE-kwetsbaarheden worden gepubliceerd in een OVAL stream en de auditsoftware van diverse securityvendoren.

Data science

Ook bevat de release native Nvidia vGPU-drivers voor data scientists. De nieuwe drivers versnellen GPU-intensieve workloads in virtuele machines die op 22.04 draaien. Bovendien vind je Ubuntu vanaf nu op Nvidia’s DGX systems en het AI Enterprise-platform.

Ubuntu 22.04 LTS is onder andere beschikbaar als container image op de Docker Hub. Daarnaast onderhoudt Canonical meerdere container images van stabiele Ubuntu-apps. Alle bestaande container images worden geüpdatet met de verbeteringen van 22.04. Op de korte termijn voegt Canonical nieuwe container images toe, waaronder Grafana Loki, Apache Kafka en Apache Cassandra.

Naast de Docker Hub vind je de update op de Ubuntu Downloads-pagina en alle grote public clouds.

Tip: Canonical geeft Ubuntu tussentijdse update voor Kubernetes en AI