2min

Cloudflare werkt met partners samen aan de ontwikkeling van nieuwe open API-standaarden. De opgerichte Web-interoperable Runtimes Community Group moet drie JavaScript-based runtimes onderbrengen in één set API-standaarden.

De reden voor de samenwerking tussen Cloudflare, Deno en andere Node.js-ontwikkelaars is dat er op dit moment drie verschillende JavaScript runtimes voor API-ontwikkeling in omloop zijn. Omdat applicaties voor code transfers tussen Cloudflare Workers, Deno en Node.js regelmatig moeten worden herschreven, hebben ontwikkelaars een beperkte keuze onder JavaScript runtimes voor hun applicaties. Dit leidt tot irritatie, kosten en inefficiënt gebruik van bronnen.

Versimpeling

De Web-interoperable Runtimes Community Group, ondersteund door gebruikersorganisaties als NearForm en Vercel, gaat API-standaarden ontwikkelen om developers meer keuze te bieden onder runtimes. Hierdoor hoeven zij hun applicaties niet meer te herschrijven wanneer ze tussen Cloudflare Workers, Deno en Node.js bewegen. Code die in de ene omgeving is geschreven werkt ook in de andere, zo is de gedachte.

Functionaliteit

De nieuwe API-standaarden moeten ontwikkelaars in staat stellen om de beste tool of framework te gebruiken. Op deze manier kunnen zij makkelijker diverse tools en integraties gebruiken voor runtimes. Daarnaast komt er hierdoor een standaardwijze voor het schrijven van server-side code. Daardoor hoeven ontwikkelaars niet meer te focussen op de specifieke nuances van platforms en het aanleren van nieuwe platforms. Ontwikkelaars kunnen zich volledig richten op functionaliteit en het leveren van betere code.

Verder moeten de API-standaarden helpen met het verplaatsen van applicaties. Soms verandert technologie de voorwaarden waaraan applicaties moeten voldoen. De gezamenlijke standaarden voorkomen dat ontwikkelaars grote hoeveelheden applicaties moeten herschrijven of van leverancier moeten wisselen.

Het is niet bekend wanneer de standaarden precies beschikbaar worden.

Tip: Cloudflare lanceert zero-trust tool voor veilig browsen