2min

Tags in dit artikel

,

Uit onderzoek van WinMag blijkt dat de zogenaamde bloatware, software die bij aankoop van de computer automatisch wordt meegeleverd, de computer niet gigantisch vertraagt. Volgens WinMag blijft zo alleen nog maar de opdringerigheid van de software over, om klachten over te hebben.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat bloatware, de software die automatisch meegeïnstalleerd wordt zonder dat de gebruiker hierom vraagt, de PC enorm kan vertragen. WinMag heeft echter een soortgelijk onderzoek uitgevoerd en moest concluderen dat dit niet zo was. WinMag heeft drie laptops getest; met de bloatware erop en nadat de bloatware verwijderd was.

WinMag heeft drie laptops uit de middenklasse genomen en getest. De laptops zijn ieder voorzien van een vijftien inch-scherm en worden getest met behulp van PCmark Vantage Pro.

WinMag meldt dat het meest irritante dat de test heeft aangetroffen pop-up-vensters zijn die melden dat de software slechts dertig dagen gebruikt mag worden en dat er daarna een licentie benodigd is. De software is echter eenvoudig te verwijderen via het configuratiescherm, dus ook dit is geen probleem, stelt WinMag.

Een van de geteste laptops was een Toshiba Satellite L300-19F, welke volgens de test vrijwel nauwelijks trager is geworden door de bloatware. Het gemiddelde aantal punten voor verwijdering van de bloatware lag op 2349, na verwijdering was dit gemiddelde 2361. De volgende geteste laptop was een Fujitsu Siemens ESPRIMO Mobile D9510, die voor de verwijdering 1615 scoorde, daarna 1621. Packard Bell EasyNote MH45-U-004 was de laatste laptop uit het rijtje, deze scoorde voor verwijdering 2341, daarna 2441.

De volledige test is hier te vinden. WinMag benadrukt dat het verschil slechts enkele procenten is en dat hiermee te leven valt. Ook stelt WinMag dat de prijs van de laptops waarschijnlijk omhoog gaat zonder deze meegeleverde software. De leverancier wordt namelijk betaald om deze software mee te leveren.