Oracle onthult de betaversie van Oracle Database 23c. Dankzij de introductie van JSON Relational Duality hoeven developers niet meer tussen JSON- en relational database-modellen te kiezen.

Het database-model van een applicatie is leidend voor de prestaties en het ontwikkelingsproces. Relational database-modellen als MySQL zijn verreweg het populairst, maar ook non-relational modellen als JSON krijgen steeds meer tractie.

Het ene model is niet per definitie beter dan het andere. De beste optie verschilt per toepassing. Zowel JSON als relational hebben voor- en nadelen. Een doordachte keuze is belangrijk, want hoewel het mogelijk is om data tijdens of na het ontwikkelingsproces naar een ander model te converteren, gaat elke conversie ten koste van prestaties.

Dankzij een nieuwe functie in de beta van Oracle Database 23c hoeven developers niet meer te kiezen. De introductie van JSON Relational Duality stelt developers in staat om de voordelen van JSON en relational tegelijkertijd te benutten.

JSON Relational Duality

“JSON Relational Duality lost een eeuwenoud probleem op”, reageerde Carl Olofson, analist bij IDC. “De functie maakt het voor ontwikkelaars mogelijk om de beste opslagformats te kiezen voor elke gebruikssituatie, zonder zich zorgen te maken over datastructuur, datamapping, dataconsistentie of prestaties.”

“Oracle Database 23c brengt een einde aan het langlopende ‘relational versus JSON’-debat”, voegde Wikibon-analist Marc Staimer toe. “De functie levert het beste van twee werelden. Gegevens worden opgeslagen als rows in een relational format en zijn tegelijkertijd toegankelijk als JSON format.”

Oracle Database 23c

JSON Relational Duality is een van de honderden updates in de beta van Oracle Database 23c. De release staat in het teken van development. De interne naam is ‘App Simple’, een knipoog naar het feit dat veel van de nieuwe functies applicatieontwikkeling makkelijker maken.

Naast JSON Relational Duality introduceert Oracle Database 23c support voor microservices, real-time machine learning en nieuwe datatypes. De release is algemeen beschikbaar voor leden van het betakanaal.

Tip: Oracle Alloy maakt van partners cloud providers