2min

Nieuwste OCI-platform van Oracle moet ervoor zorgen dat de cloud van het bedrijf ook door onder andere service providers, integrators en ISV’s aan klanten geleverd kan worden.

In een hybride wereld kiest niet iedereen voor alle workloads voor een generiek public cloudaanbod. Versnippering is de standaard. Uiteraard zijn er nog de nodige on-premises omgevingen, private clouds en cloudomgevingen die door MSP’s of SI’s gebouwd zijn. Oracle voegt hier vandaag nog een nieuwe variant aan toe met Oracle Alloy. Alloy maakt het mogelijk om een volledige OCI-omgeving aan klanten te bieden, maar dan niet vanuit Oracle. De partners van Oracle die Alloy verkopen fungeren zelf als cloudproviders.

Eigen draai aan OCI

Met Oracle Alloy moet het mogelijk worden voor service providers, integrators, ISV’s maar ook grote financiële instellingen en telecombedrijven om een eigen draai aan OCI te geven. Dat wil zeggen, ze kunnen er een eigen branding aanhangen en een gebruikerservaring die in lijn is met andere diensten de ze leveren. Daarnaast kunnen deze partijen ook eigen extra diensten en applicaties in het Oracle Alloy-aanbod integreren. Het idee is dat de partners op deze manier een oplossing aan kunnen bieden aan hun klanten die past bij de specifieke wensen en eisen van de markten en verticals waarin ze actief zijn.

Voor een deel kun je Oracle Alloy zien als onderdeel van de ontwikkelingen rondom datasoevereiniteit en soevereine clouds. Met Alloy is het nu immers mogelijk om bijvoorbeeld de publieke sector te bedienen en een volwaardig cloudaanbod aan te bieden, zonder dat workloads het land verlaten en de cloud wordt onafhankelijk van Oracle wordt beheerd.

We hebben enige tijd geleden een aflevering van onze Techzine Talks-podcast opgenomen over soevereine clouds. Die kun je hieronder terugluisteren:

Meer mogelijkheden voor partners

Bovenstaand voorbeeld geeft ook aan dat Oracle Alloy voor partners een nieuwe inkomstenstroom kan opleveren richting de toekomst. Zeker als het partners zijn die nu al klanten in een eigen datacenter hosten, is dit het geval. Ze krijgen namelijk de beschikking over het volledige aanbod van infrastructuur- en platformdiensten uit de public cloud (OCI). Verder krijgen partners volgens Oracle ook de volledige vrijheid op het gebied van pricing en kunnen ze zelf bepalen welke support en service levels ze aan gaan bieden. Tot slot is het ook nog goed om op te merken dat partners hun eigen specifieke hardware kunnen inzetten. Denk hierbij aan specifieke soorten compute of mainframes. OCI is in principe namelijk ontworpen om te draaien op allerlei soorten onderliggende hardware.