Apple gaat zijn langverwachte antwoord voor de netbookmarkt in oktober dit jaar introduceren. Dat claimt althans de Taiwanese nieuwssite InfoTimes op basis van een aantal ‘betrouwbare’ bronnen.

Volgens de website hebben drie bedrijven — Foxconn, Wintek en Dynapack — een directe order van Apple gekregen voor de netbook, ook wel tablet genoemd. Foxconn zal waarschijnlijk de assemblage op zich nemen zoals het dat ook voor onder meer de iPhone en MacBook doet, Wintek levert volgens InfoTimes onder meer de beeldschermen voor de netbook. De rol van Dynapack is nog onduidelijk.

Het beeldscherm van de netbook zou naar verluidt 9.7 inch groot zijn. Dit is een fractie kleiner dan de doorsnee netbooks in deze markt, die uitgerust zijn met beeldschermen van rond de 10 inch. Ook krijgt de netbook van Apple een zogenaamd aanraakgevoelig scherm. Daarom zou de nieuwe netbook ook niet gericht zijn op consumenten die low-end hardware willen en vermijdt Apple daarmee concurrentie met Acer, Asus en andere fabrikanten van netbooks die minder dan 500 dollar kosten. Derhalve zou de netbook ongeveer 800 dollar gaan kosten.

Er wordt al geruime tijd gespeculeerd over een netbook-variant van Apple. Tot tweemaal aan toe gooide Apple echter roet in het eten door te zeggen dat het bedrijf geen plannen heeft om in deze markt in te stappen. Afgelopen mei claimde echter Pipar Jaffray-analist Gene Munster dat Apple wel degelijk aan een netbook werkt en ook BusinessWeek-redacteur Peter Burrows slaagde er onafhankelijk van Munster in om bevestigd te krijgen dat een netbook voor 2010 gepland staat.

Volgens InfoTimes echter, zou de netbook op z’n vroegst in oktober van dit jaar zijn opwachting kunnen gaan maken. Dit zou volgens de website een geschikt moment zijn om met een sterke aanwinst voor de jaarlijkse kerstinkopen te komen. Afgelopen jaren introduceerde Apple in oktober bijvoorbeeld nieuwe MacBooks en ook een vernieuwing van de iPod-lijn staat meestal gepland rond die tijd. Er gaan al geruchten dat Apple een nieuwe iPod touch gaat introduceren.