Er doen geruchten de ronde op het internet dat Apple later dit jaar een goedkopere versie van haar MacBook Air op de markt zal brengen. Deze draagbare computer verschijnt naar verluidt in het derde kwartaal en krijgt een adviesprijs van 799 dollar.

Dat zeggen anonieme bronnen in de distributieketen tegenover het Taiwanese DigiTimes. Deze goedkopere versie van de MacBook Air is het antwoord van Apple op het toenemende aanbod van ultrabooks. Volgens de anonieme bron doet Intel er alles aan om de prijs van ultrabooks naar beneden bij te stellen. De chipfabrikant richt zich op een prijsklasse van 699 dollar. De bron waarschuwt dat ultrabooks voorlopig nog niet de nieuwe standaard zullen worden als Intel daar niet in slaagt en Apple met een MacBook Air van 799 dollar lanceert.

Intel stopte vorig jaar al 300 miljoen dollar in een fonds om de ontwikkeling van de ultrabook te stimuleren en de prijs te reduceren. Diverse fabrikanten van ultrabooks vroegen destijds aan Intel om haar chips goedkoper te maken in een poging om het prijskaartje aantrekkelijker te maken voor de consument. Maar volgens Intel was een prijsverlaging van haar processoren niet het middel om goedkopere ultrabooks te introduceren.

Ten slotte meldt de anonieme bron dat het volgens hem niet zo hard zal lopen met de verkoop van ultrabooks zolang Microsofts nieuwe besturingssysteem Windows 8 nog niet op de markt is. Pas daarna zullen de verkoopcijfers toenemen.

Momenteel kost de goedkoopste versie van Apple’s MacBook Air 999 dollar. De prijs van de duurste modellen kan oplopen tot wel 1599 dollar. Als Apple een goedkopere versie van haar MacBook Air zal lanceren, kan dat desastreuze gevolgen hebben voor de concurrenten.