2min

Microsoft heeft het open-source Radius-platform geïntroduceerd, waarmee bedrijven makkelijker applicaties kunnen uitrollen in on-premises-omgevingen, maar ook in public clouds als Azure en AWS.

Volgens de techgigant biedt het open-source (onder een Apache 2.0-licentie) Radius-platform een webgebaseerde API en ondersteunende tools voor het uitrollen en beheren van cloudgebaseerde applicaties in zowel on-premises als cloudgebaseerde omgevingen. De server-side API-onderdelen fungeren hierbij als een control plane.

De Radius API kan worden gehost in een Kubernetes cluster of als een standalone set van processen of containers. De tools die met het Radius-platform communiceren met de API.

Een diagram van een cloudsysteem met verschillende toepassingen.

Automatiseringstool

Het hart van het platform wordt gevormd door het zogenoemde Universal Control Platform (UCP). Dit is in Go geschreven code die is gebaseerd op de ontwerpeigenschappen van de Azure Resource Manager (ARM) control plane, maar is aangepast om te werken binnen verschillende cloudomgevingen en systemen.

Azure Resource Manager is een Azure-beheerdienst die het aanmaken, verwijderen en updaten van Azure-diensten mogelijk maakt. Net als ARM levert het UCP ook een Rest API en routes-verzoeken waarmee bronnenproviders diensten kunnen beheren.

Het nu uitgebrachte Radius-platform van de techgigant is daarom een automatiseringstool die de actuele automatisering ‘delegeert’ naar andere aanbieders. Bijvoorbeeld leveranciers van CI/CD-systemen, applicatiedelivery-pipelines en Gitops-systemen. Hoewel het platform zich op Kubernetes richt, is het ook geschikt voor gebruik met andere uitrolsystemen geeft Microsoft verder aan.

Functionaliteit

Met het platform kunnen ontwikkelaars onder meer specificeren welke bronnen zij nodig hebben, maar daarbij de infrastructuurleveranciers te laten bepalen hoe deze bronnen worden geleverd.

Zogenoemde ‘radius-recepten’ ondersteunen Terraform of Biceps-programmeertalen voor het beschrijven van bronnen en een verschil te maken tussen de belangen van infrastructuuraanbieders en ontwikkelaars. Dit door de uitrol van de infrastructuur te automatiseren.

Ook moet het platform het gebruik van multicloud verder bevorderen en geeft rapportages over hoe applicaties zijn samengesteld. Dit laatste met een zogenoemde ‘Application Graph’-feature.

Het project is volgens de ontwikkelaars van het Microsoft Azure Incubations Team nog in de eerste fase. De ontwikkelaars willen het platform aanmelden als een nieuw project bij de Cloud Native Computing Foundation (CNCF).

Het Radius-platform is op dit moment nog alleen beschikbaar voor on-premisesomgevingen en de public clouds Azure en AWS. Andere public cloudomgevingen volgen binnenkort.

Tip: Red Hat integreert nu OpenStack met Red Hat Openshift