2min

JetBrains heeft onlangs voor het eerst een stabiele versie van Kotlin Multiplatform uitgebracht. Met de tool kunnen ontwikkelaars makkelijker applicaties bouwen en code hergebruiken voor meerdere platforms.

Kotlin Multiplatform is een technologie die JetBrains in 2022 in bèta heeft ontwikkeld. Met deze technologie kunnen ontwikkelaars code delen en hergebruiken over verschillende platforms. Voorbeelden hiervan zijn iOS, Android, Windows, macOS en web- en server-side-omgevingen.

Op deze manier is het vervolgens mogelijk eenvoudig applicaties te maken en daarbij de voordelen van native programmeren voor deze platforms te behouden.

Stabiele versie

In de nieuw uitgebrachte stabiele versie biedt de technologie onder meer een volledig gestabiliseerde API, versimpelde projectconfiguratie en een betere interoperabiliteit met Objective-C en Swift. Andere verbeteringen zijn onder meer snellere bouwtijden en andere prestatieverbeteringen, geeft JetBrains aan.

Een belangrijk voordeel van de technologie is onder meer de flexibiliteit die ontwikkelaars ermee krijgen. Ontwikkelaars kunnen slechts een gedeelte van de logic van hun app delen en gewoon native code schrijven wanneer zij interactie willen met platformspecifieke API’s of native user interfaces willen bouwen.

Wanneer Kotlin Multiplatform met een andere tool van JetBrains (Compose Multiplatform voor het delen van user interfaces over meerdere platforms) wordt gecombineerd, krijgen ontwikkelaars nog meer mogelijkheden. Zo kunnen zij dan hun hele codebase in Kotlin delen.

Toekomstige updates

JetBrains is van plan de Kotlin Multiplatform-technologie de komende tijd verder uit te breiden. Toekomstige versies moeten bijvoorbeeld de gebruikservaring van iOS-ontwikkelaars verbeteren door een directe Kotlin-to-Swift-interoperabiliteit en SwiftPM-ondersteuning.

Ook Compose Multiplatform wordt doorontwikkeld, zoals een bèta-versie voor iOS in 2024. Verder wordt ook Kotlin/Wasm doorontwikkeld voor het faciliteren van modern web development binnen Kotlin Multiplatform.

Lees ook: JetBrains introduceert on-premises versie van Space