2min

Microsoft heeft aangekondigd Azure Kubernetes Service (AKS) opnieuw verder uit te breiden. De nieuwe features zijn gericht op het centraal beheren van grote hoeveelheden clusters, het uitrollen van AI-modellen en uitbreiding van de Azure Container Apps-functionaliteit.

Nu is onder meer Azure Kubernetes Fleet Manager algemeen beschikbaar. Hiermee kunnen beheerders makkelijker centraal grote hoeveelheden clusters beheren. Onder meer met behulp van een set van tools voor kostenoptimalisatie.

Ook maakt de techgigant het makkelijker AI LLM’s in AKS uit te rollen. Hiervoor is een Kubernetes AI toolchain operator gepresenteerd. Als toevoeging hiervoor is een extensie naar het Azure Container Apps-platform in preview uitgebracht. Deze biedt ondersteuning voor een event-driven framework voor het trainen van AI-modellen, naast ondersteuning voor open-source Qdrant-, Milvus- en Weaviate vector-databases.

Ook is Azure Container Apps-code-to-cloudfunctionaliteit in preview uitgebracht waarmee ontwikkelaars applicatie-code kunnen packagen zonder iets van containers af te weten. Daarnaast is de Azure Container Apps landing zone accelerator algemeen beschikbaar gemaakt. Deze moet het opzetten van een Azure-infrastructuur versimpelen.

Ook aankondigingen van KubeCon 2023

De techgigant is de laatste tijd flink bezig de diverse mogelijkheden van AKS uit te breiden. Tijdens het Microsoft Ignite-evenement zijn ook een aantal op KubeCon 2023 aangekondigde AKS-features opnieuw gepresenteerd.

Denk daarbij aan een nieuwe Istio service mesh add-on, een nieuwe Azure CNI Overlay for AKS update die ondersteuning van zowel IPv4- als IPv6-adressen toevoegt, meer mogelijkheden van de Azure Container Storage service for AKS en het uitbreiden van de Azure Monitor-dienst voor meer telemetrie van Node.js- en Python-applicaties.

Lees ook: Microsoft breidt Azure Kubernetes Service flink uit