min

Tags in dit artikel

, , ,

De populaire KDE-desktopomgeving voor *NIX-besturingssystemen heeft de eerste beta van de opkomende 4.1-versie uitgegeven.

Versie 4.1 moet de tweede uitgave van de KDE4-reeks worden. Begin dit jaar bracht het KDE-project versie 4.0 uit, dit is echter meer een technologische preview dan een volwaardige desktopomgeving geven verschillende mensen binnen KDE zelf toe. Met versie 4.1 moet de KDE4-reeks een stap verder komen om de oudere 3.5-versies van KDE te kunnen vervangen, er zijn dan ook veel verbeteringen geboekt in deze beta-uitgave tegenover versie 4.0.

Het KDE-project meldt als highlights van deze nieuwe beta een sterk uitgebreide desktop functionaliteit, de toevoeging van de KDE Personal Information Management (Kontact) applicaties aan de KDE4-reeks en vele andere nieuwe en geporteerde applicaties.

Desktopvernieuwingen in Plasma en de windowmanager

Plasma, KDE4’s desktopcomponent, heeft een flinke upgrade gekregen in 4.1 beta.

Een belangrijke nieuwe functie in Plasma is bijvoorbeeld de ondersteuning van meerdere panelen die ook nog eens verstelbaar zijn in grootte, bij versie 4.0 was dit gelimiteerd tot 1 paneel op een vaste plaats. Met de toevoeging van WebKit aan Plasma is er nu ook de mogelijkheid om Apple Dashboard widgets te gebruiken in Plasma.

Het KDE-menu, Kickoff, heeft ook een upgrade gekregen. Het uiterlijk van het menu is nu beter afgewerkt en heeft vele optimalisaties ondergaan. KRunner, het commandodialoog van KDE4, is verder geoptimaliseerd voor geavanceerde gebruikers en is ook voorzien van een nieuw uiterlijk.

De windowmanager in 4.1 beta is ook verbeterd. Het KDE-project heeft voor verbeterde snelheid, eye-candy en ergonomische functies gezorgd. Onderdeel van de windowmanager is nu bijvoorbeeld het van Apple bekende coverflow om tussen vensters te wisselen wanneer je alt-tab gebruikt.

Kontact, de manager voor persoonlijke informatie

Vanaf deze beta-versie maakt Kontact deel uit van de KDE4-reeks. Kontact is bekend uit de voorgaande KDE3-versies en is het paradepaardje van KDE. De toevoeging van Kontact maakt KDE4 weer een stap dichter bij het zijn van een volledige desktopomgeving.

Kontact maakt niet alleen zijn opmars in de KDE4-reeks met deze nieuwe uitgave van KDE, het is ook uitgebreid. Veel functies uit de KDE3 Enterprise versie zijn in Kontact geïntegreerd om zo beter geschikt te zijn voor de professionele markt. Andere nieuwe componenten in 4.1 beta zijn onder andere KTimeTracker en het KJots notitie-component. Verder bied Kontact nu een vernieuwd uiterlijk, een betere ondersteuning van meerdere kalenders en tijdzones en een robustere afhandeling van e-mail.

KDE4’s applicatiearsenaal groeit op

Deze nieuwe versie van KDE4 brengt ook een hoop nieuwe applicaties samen met wat oude bekenden met zich mee. Zo kent KDE4 nu een nieuwe lichtgewicht mediaspeler in de vorm van "Dragon Player" en de terugkeer van de KDE CD speler.

Bestaande applicaties zijn ook sterk verbeterd. Het printdialoog is stevig aangepakt en is terug te zien bij elke printactie. De functie "get hot new stuff" is nu geïntegreerd in vele applicaties en bied de mogelijkheid om extra content van het web te halen. Konqueror heeft onder andere ondersteuning gekregen voor surfsessies en een ‘ongedaan maken’-optie is toegevoegd. De desktopglobus Marble kent in deze versie ondersteuning voor kaartmateriaal van OpenStreetmap. Verder is Dolphin uitgebreid met een hoop geavanceerder opties voor bestandsbeheer zoals men uit KDE3 gewend was.

Onder de motorkap

De achterliggende bibliotheken hebben ook een serie verbeteringen ondervonden wat terug te vinden is in heel KDE, zo heeft KHTML een flinke snelheidsupgrade gekregen, wat vooral is terug te vinden in de browser Konqueror, en ook heeft Phonon, het crossplatform mediaraamwerk, ondersteuning voor ondertitels gekregen samen met de GStreamer-, DirectShow 9- en QuickTime -backends. De laatste twee backends zijn bruikbaar voor de Windows- en Mac OS X-versies van KDE die rond versie 4.1 zullen uitkomen.

De final van versie 4.1 staat in de planning voor 29 juli.