min

Tags in dit artikel

, , ,

Vandaag wordt K Desktop Environment vrijgegeven met versienummer 4.2. KDE is met name bekend als de grafische schil voor Linux en heeft tot doel een eenvoudige, gebruiksvriendelijke digitale werkomgeving te creëren voor Linux, Mac OS X en Windows.

De ontwikkelaars van KDE nemen zich voor om elk half jaar met een nieuwe versie van KDE op de markt te komen. Met versie 4.2 is dat weer gelukt. KDE 4.2 kent een groot aantal verbeteringen. Een groot aantal verbeteringen zijn gericht op stabiliteit en prestaties.

De voorgaande edities stonden bekend om het feit dat ze niet altijd even stabiel waren. Deze versie moet daarmee afrekenen. Daarnaast zijn veel van de standaard functies verbeterd qua prestaties en compleetheid.

Het screenshot van de taakbalk van KDE 4.2 toont een aantal van de standaard functies van KDE. De meeste pc-gebruikers zal het opvallen dat er in de taakbalk veel overeenkomsten zijn met Windows.


De Plasma desktop shell is sterk uitgebreid met functies, die in voorgaande edities van KDE gemist werden. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om Google Gadgets in te laden. De ondersteuning voor Mac OS X widgets en JavaScript applets is eveneens verbeterd.

Ook zijn de ontwikkelomgevingen voor niet-Linux platformen, zoals BSD, Windows en Mac OS X aanzienlijk verbeterd, waardoor er meer toepassingen beschikbaar zijn voor gebruikers van die besturingssystemen.

Daarnaast zijn er nog verbeteringen toegevoegd met betrekking tot de desktop-effects. Er zijn veel nieuwe effects toegevoegd en op elkaar afgestemd met als centraal doel om de beleving van de desktop te verbeteren.

Lees voor meer informatie over KDE het artikel Can KDE Konquer the World.