De ontwikkelaars achter KDE hebben deze week versie 4.9 van de KDE Software Compilation aangekondigd.

Twee keer per jaar komt het Duitse KDE met een update voor zijn desktopomgeving, die onder meer door Fedora, openSUSE en Kubuntu gebruikt wordt.

Versie 4.9 richt zich vooral op stabiliteit en prestatieverbeteringen, maar heeft zeker ook een aantal nieuwigheden aan boord. Zo heeft de Dolphin-bestandsbeheerder nu de mogelijkheid om bestanden inline te hernoemen, zijn er knoppen voor volgende en vorige toegevoegd en wordt metadata nu beter weergegeven.

Met Konsole, de terminal van KDE, is het nu mogelijk om de huidige map te wijzigen door een map in het venster te slepen. Daarnaast zijn Activities verbeterd. Daarmee kunnen nu bestanden aan een workspace gekoppeld worden en het is mogelijk geworden om bepaalde activiteiten van encryptie te voorzien. Ten slotte heeft de KWin-vensterbeheerder algemene prestatieverbeteringen mogen ontvangen.

De complete uitgaveopmerkingen zijn hier te bekijken. Per distributie kunnen gebruikers upgraden naar KDE. Voor Kubuntu is reeds een PPA beschikbaar, openSUSE-gebruikers kunnen overstappen op Tumbleweed of wachten op versie 12.2 en Fedora-gebruikers zullen moeten wachten op versie 18 van die Linux-distributie. Meer informatie is te vinden op de KDE-downloadpagina.