1 min

Het open-source alternatief voor Facebook is een feit. Stabiel is het nog niet, maar op donderdag 15 september 2010 is de ‘Developers Release’ van Diaspora openbaar gesteld.

Vier studenten op het NYU universiteit in New York zijn met het project genaamd ‘Diaspora’ begonnen. De bedoeling van dit project is om een alternatief open-source sociale netwerksite te creëren zoals Facebook. Volgens diverse bronnen is de website een combinatie van Apple’s sociale netwerk Ping en Facebook.

Op het blog van de sociale netwerksite is te zien wat het project inhoudt, en hoe het inhoudelijk er uit komt te zien. Alhoewel het sociale netwerk nog niet geopend is voor het publiek, geeft het je wel alvast een indruk van de website zelf.

Een paar kenmerken van Diaspora:

  • Berichtjes en foto’s privé delen met je vrienden
  • Uploaden van foto’s en albums
  • Vrienden beheren met hulp van ‘Aspects’

De website heeft hetzelfde principe als WordPress: een eigen server aanmaken, maar dan zijn alle ‘nodes’ met elkaar verbonden. Zodat het niet uitmaakt op welke server je vrienden een account hebben. Met een eigen server kan je een eerste versie van de ‘developers release’ installeren.

In oktober moet de uiteindelijke versie van Diaspora beschikbaar zijn.