De populaire weblogdienst Weblog.nl van Sanoma Digital is al bijna een week offline. Alle 389.957 weblogs zijn niet bereikbaar. De reden lijkt vooralsnog miscommunicatie te zijn met leverancier TypePad die de stekker uit de dienst trok.

Het blogplatform van Sanoma maakt gebruik van de software van TypePad maar moest noodgedwongen gaan overstappen op WordPress. Dit omdat het Amerikaanse bedrijf achter TypePad genaamd SixApart recent is overgenomen en de nieuwe eigenaar een andere strategie heeft. Deze wil zich namelijk gaan richten op de exploitatie van hun eigen producten en niet op het leveren van een platform aan derden zoals Sanoma.

In december werd daarom bekendgemaakt dat Weblog.nl zou gaan migreren naar WordPress. Deze migratie duurde echter langer dan van te voren was ingeschat en waarschijnlijk is dit ook de reden dat de weblogdienst nu al een week offline is. Het contract voor de TypePad-software liep af op 12 juni 2011 maar Sanoma was toen nog niet klaar met de migratie dus vroeg het om uitstel, iets wat tot vorige week geen probleem was.

Vorige week is TypePad echter afgehaakt en heeft het de hele website offline gehaald inclusief alle blogs. Sanoma heeft inmiddels een back-up ontvangen maar heeft tijd nodig om al die data om te zetten in de nieuwe omgeving. Sanoma wilde niet ingaan op wat er precies is misgegaan tussen in de communicatie met TypePad.

Sanoma zegt wel: "Feit is dat de migratie een complex technisch verhaal is. Waar het vooral om gaat is dat we dit probleem zo spoedig mogelijk oplossen en dat onze gebruikers zo snel mogelijk weer aan de slag kunnen met hun blogs. Daar werken we dag en nacht aan. Letterlijk."

De problemen voor Sanoma houden hier echter niet op. Door de Orkaan Irene kan Sanoma ook tijdelijk geen contract krijgen met de technische mensen van TypePad om de problemen op te lossen. Zo mist er in de back-up bij 10 procent van alle blogs wie de eigenaar is. Daardoor kan Sanoma deze blogs niet automatisch toewijzen aan de juiste weblog.

Ook zou Sanoma de blogs van de Volkskrant website VKBlog.nl overnemen, iets wat nu ook vertraging heeft opgelopen. De Volkskrant is inmiddels gestopt met de exploitatie van deze blogs en de eigenaren ervan worden doorverwezen naar Web-log.nl.

Al met al zijn de gebruikers van Web-log.nl en VKBlog.nl niet erg gelukkig op het moment en ligt er voor de technische medewerkers van Sanoma nog een hoop werk. Volgens Sanoma zal negentig procent van de blogs in de loop van vandaag weer online komen. De bloggers van VKBlog.nl kunnen binnenkort hun blog overzetten.