2min

Apple heeft een nieuw patent ingediend waarin een methode wordt beschreven die dunnere toetsenborden zou kunnen opleveren. In principe is de mechaniek van toetsenborden al decennia lang dezelfde, de nieuwe methode wijkt hier echter duidelijk van af.

Door het toepassen van Apple’s methode zou het overigens niet alleen eenvoudiger worden om dunnere toetsenborden te maken, maar wordt het ook makkelijker om verschillende materiaalsoorten te combineren of toe te passen voor het maken van toetsen. Zo wordt in de patent-aanvraag beschreven dat er gebruik kan worden gemaakt van hout, steen, gepolijst meteoriet, keramiek, metaal en glas. De vernoeming van meteoriet is op zijn minst opvallend te noemen, maar onder anderen horlogemaker Omega maakt gebruik van dit mineraal voor de wijzerplaten van sommige horloges. Door bepaalde materialen als silicoonrubber te gebruiken zou het ‘ratelen’ van een toetsenbord ook aanzienlijk verminderd kunnen worden.


In plaats van een schaar- of veermechanisme zoals we dit al decennia lang kennen maakt het vernoemde toetsenbord gebruik van een enkele hefboom, waarbij de werkelijke toets aan het uiteinde van de hefboom is geplaatst. Door de toets in te drukken zal de hefboom kantelen. De hefboom is overigens relatief lang te noemen. Onder de toets vindt men een klein koepeltje welke in contact komt met de toets wanneer deze wordt ingedrukt, waardoor het circuit in werking wordt gesteld.

Toetsenborden die gebruik maken van de beschreven methode zouden een dikte van toetsenborden aanzienlijk kunnen verminderen, wat voor ultrabooks natuurlijk van vitaal belang is. Het verschil zou zo’n 1,3 tot 1,8 millimeter zijn.