1 min

Leden van de hacktivisten beweging Anonymous hebben boodschappen achtergelaten op minimaal twee websites die onderdeel uit maken van de Amerikaanse Universiteit Massachusetts Institute of Technology (MIT). In de boodschappen wordt aandacht gevraagd voor de recente zelfmoord van Aaron Swartz en wordt opgeroepen tot het aanpassen van de wetgeving rond cybercriminaliteit.

Swartz wist snel naam te maken in de internetwereld. Zo werkte hij onder meer mee aan de RSS-standaard die vandaag de dag door vrijwel elke website wordt gebruikt. Ook was hij oprichter van de nieuwssite Reddit en kwam hij meerdere malen in opspraak.

Swartz werd in januari 2011 gearresteerd nadat hij met een laptop en een python-script illegaal 4 miljoen academische publicaties uit een JSTOR-database wist te downloaden. Hij deed dit via het netwerk van MIT. Hij werd vervolgens aangeklaagd voor computerfraude en de aanklagers beweerde dat hij de documenten via p2p publiekelijk wilde verspreiden. Swartz riskeerde een celstraf van 35 jaar en een boete van 1 miljoen dollar.

Afgelopen vrijdag pleegde Swartz zelfmoord in zijn appartement in Brooklyn. Zijn ouders hebben dit bekendgemaakt en zijn advocaat heeft dit bevestigd. Zijn ouders hebben aangegeven dat zij van mening zijn dat het MIT en het Amerikaanse Openbaar Ministerie verantwoordelijk zijn voor de dood van hun zoon.

Anonymous heeft laten weten het MIT niet verantwoordelijk te houden voor de dood van Swartz.