1 min

Tags in dit artikel

, ,

Het sociale netwerk Facebook heeft een prototype van een datacentrum ontwikkeld dat gebaseerd is op Blu-ray. Het datacentrum is een stuk milieuvriendelijker dan de reguliere variant omdat er nauwelijks gekoeld hoeft te worden.

Het Blu-ray-datacentrum is goed voor een petabyte aan opslagruimte, dat staat gelijk aan 1.000 terabyte. Facebook maakt hiervoor gebruik van 10.000 Blu-ray-schijven, die in één serverkast zijn verwerkt. Facebook heeft eventueel nog plannen om de opslagcapaciteit per kast uit te breiden tot vijf petabyte.

De kosten voor zo’n serverkast liggen 50 procent lager dan een gemiddeld alternatief op basis van magnetische schijven. De energieconsumptie is echter de echte kostenpost bij servers en die ligt wel 80 procent lager bij Facebook’s Blu-ray-server. Ook kan deze opslagmethode 50 jaar mee, wat veel langer is dan de gemiddelde server op basis van harde schijven.

Facebook test niet alleen maar met prototypes, maar heeft zijn eerste opslagcentrum op basis van Blu-ray al in aanbouw. Daar moet in eerste instantie 30 petabyte aan data worden weggeschreven. In de maanden daarop wil Facebook al 150 petabyte op de Blu-ray-servers kwijt kunnen.

Nadelen lijken er op het eerste gezicht echter ook; Het systeem is bijvoorbeeld aanzienlijk trager dan de gemiddelde server.