Facebook gaat zijn eigen duurzame datacenter bouwen, de grote groei in het aantal leden zorgt ervoor dat het bedrijf een eigen gebouw nodig heeft. De bouw is al begonnen in de Amerikaanse deelstaat Oregon.

Het datacenter zal alle servers van facebook gaan huisvesten. In totaal zal het ongeveer 180 miljoen dollar gaan kosten, zo begroot Jonathan Heiliger, hoofd techniek bij Facebook in een blogpost die hij postte op Facebook. Volgens Heiliger is het voordeel van een eigen gebouw boven het huren van datacentercapaciteit dat de infrastructuur geheel naar eigen behoeften ontworpen kan worden.

Het bijzondere van het center is echter dat deze zeer energiezuinig zal worden. Zo zal lucht van buiten gekoeld worden door het verdampen van water. Dit systeem gebruikt veel minder energie dan het gebruikelijke systeem, compressiekoeling. Ook worden de servers ongeveer zestig to zeventig procent van het jaar met buitenlucht gekoeld. Daarbij wordt de door de servers verhitte lucht deels opgeslagen om de kantoorruimten te verwarmen in de koudere dertig procent van het jaar.

Ook is gedacht aan het stroomverbruik van de servers. Volgens Heiligers wordt er dadelijk in de faciliteit gebruik gemaakt van een zelf speciaal ontworpen ups-systeem. Dit zou twaalf procent minder energie dan een normaal systeem gebruiken. Facebook heeft hiervoor een patent aangevraagd.