Facebook is de afgelopen tijd flink bezig geweest met hun datacenters en servers. Het doel was om onder andere het stroomverbruik en dus ook de kosten flink te laten dalen. Uiteindelijk is dat ook weer goed voor het milieu. Veel bedrijven die tijd en geld steken in het verbeteren van hun datacenters houden deze informatie vaak intern. Facebook heeft nu besloten om hun techniek met de hele wereld te delen.

Facebook doet dit in de vorm van de website Open Compute Project. Een website die door Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, zelf werd gelanceerd. Volgens Zuckerberg heeft Facebook het afgelopen jaar een vermindering van 38 procent in energieverbruik weten te realiseren, terwijl de netwerksite en dus ook het aantal servers gewoon doorgroeide. De kosten voor Facebook daalde overigens ook met 24 procent.

Of andere bedrijven deze techniek nu ook gaan gebruiken blijft nog even de vraag. In Nederland kennen veel datacenters sinds enkele jaren het cold corridor principe, waarbij aan de achterkant van de racks de koele lucht wordt aangevoerd en aan de voorkant van de racks de warme lucht wordt afgevoerd.

Wellicht hoopt Facebook dat bedrijven die hun techniek overnemen, deze nog verder weten te verbeteren en dit ook weer zullen delen zodat Facebook daar uiteindelijk weer profijt van heeft.