‘Toshiba verkoopt chipdivisie aan Bain-Apple-consortium’

‘Toshiba verkoopt chipdivisie aan Bain-Apple-consortium’

Het lijkt erop dat de overname van Toshiba’s chipafdeling in een laatste fase belandt. Reuters meldt namelijk op basis van drie anonieme bronnen dat het Japanse bedrijf kiest voor het bod geleid door Bain Capital. Daarmee troeft deze groep een andere geïnteresseerde partij waarvan Western Digital deel uitmaakt af.

In het consortium van Bain Capital bevinden zich ook bedrijven als Apple, Dell, SK Hynix, Kingston Technology en Seagate Technology Plc. Volgens de bronnen van Reuters zou het bod op de één na grootste ontwikkelaar van NAND-semiconductors neerkomen op 22 miljard dollar. Omgerekend is dat meer dan 18 miljard euro.

Nieuwe obstakels

Dat Toshiba de knoop doorhakt, wil niet zeggen dat de verkoop vlekkeloos zal verlopen. Het andere consortium met onder meer Western Digital en KKR & Co LP wil namelijk met gerechtelijke stappen komen. Daarin vecht de partij aan dat er geen deal kan plaatsvinden zonder zijn toestemming, aangezien het consortium van WD een positie inneemt in Toshiba’s  joint venture chip partner.

Volgens een analist die Reuters raadpleegde zal het grote aantal aandeelhouders het besluitproces ingewikkeld maken en sleutelinvesteringen mogelijk vertragen. De analist denkt ook dat de bemoeienis van Toshiba-klanten het vermogen van de chipdivisie om concurrerende prijzen uit te onderhandelen zal belemmeren.

Strijd

Lange tijd leek het erop dat het consortium van WD de chipafdeling van Toshiba over zou nemen. Deze groep zou echter niet instemmen met het verzoek van Toshiba om toekomstige aandelen in het chipbedrijf te limiteren, zo zegt één van de bronnen. Een andere bron beweert op zijn beurt dat de officiële aankondigingen tegengehouden wordt door het Japanse bedrijf, omdat de brieven van alle leden van het Bain-Apple-consortium nog niet binnen zijn.

Toshiba wilde tegenover Reuters niet reageren. Ook SK Hynix wilde het persbureau niet te woord staan, terwijl Bain niet direct beschikbaar was voor commentaar. Het was lange tijd onduidelijk welke groep er van door zou gaan met de chipdivisie van Toshiba, al verscheen vorige week het bericht dat Bain Capital de voorkeur genoot.