Apple en General Electric (GE) hebben een samenwerkingsverband aangekondigd voor de ontwikkeling van krachtige industriële apps. De features voor voorspellende data en analyses van het industriële GE internet of things (IoT)-platform Predix zullen daardoor beschikbaar worden voor iPhone en iPad. Anderzijds kondigen de partijen een nieuwe Predix Software Development Kit (SDK) aan.

Met de SDK kunnen ontwikkelaars native apps ontwikkelen die gebruikmaken van de industriële analyses van Predix via iOS. Operators krijgen door de apps meer inzicht in de prestaties van hun apparatuur en de operationele status. Een Predix-app kan bijvoorbeeld een medewerker een waarschuwing sturen op zijn iPhone als er mogelijk een probleem is met apparatuur zoals een windtribune.

Wanneer er inspecties en reparaties plaatsvinden kan er moeiteloos samengewerkt worden met collega’s op afstand, zo schrijven de bedrijven in het persbericht. Zij kunnen hierdoor gelijk relevante data verzamelen. Met deze industriële apps is alle informatie sneller voorhanden, wat zal leiden tot kostenbesparingen en kortere onverwachte downtime.

Verdere inhoud samenwerking

Tevens ontwikkelt Apple in samenwerking met GE ook apps voor intern gebruik en klanten, zodat medewerkers over de juiste tools beschikken om hun werkzaamheden beter en efficiënter uit te kunnen voeren. De Asset Performance Management (APM) Case-app van GE helpt industriéle bedrijven bijvoorbeeld om de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van machines te verhogen en tegelijkertijd de onderhoudskosten te verlagen en bedrijfsrisico’s beter te overzien.

GE zal personeel dat een mobiel device nodig heeft standaard uitrusten met een iPhone en iPad. De keuze voor een Mac wordt gepromoot onder de GE-medewerkers. Aan de andere kant heeft Apple de ambitie om Predix onder de aandacht te brengen bij klanten en ontwikkelaars als beste keuze voor een IoT-analyseplatform voor industrieel gebruik.

Tegenover Reuters geeft GE aan te rekenen op 12 miljard dollar inkomsten in 2020 door de software. Daarmee klinkt de samenwerking in ieder geval voor deze partij veelbelovend. Het is de bedoeling dat de Predix SDK voor iOS op 26 oktober beschikbaar wordt.