2min

De firma R3 en tweeëntwintig van de grootste banken wereldwijd hebben samen een internationaal betalingssysteem ontwikkeld, dat hen toestaat om transacties met bestaande munteenheden en nieuwe digitale munten via blockchain te verwerken. Dat heeft R3 vandaag bekend gemaakt.

Blockchain is onder meer de onderliggende architectuur van cryptomunt bitcoin. Het gaat om een gedeelde databank die zichzelf in realtime van updates voorziet en transacties in luttele minuten kan verwerken. Verificatie van derde partijen is daarbij niet nodig. Omdat handmatige verwerking en authenticatie niet nodig is, kan de technologie betalingen niet alleen sneller, maar ook betrouwbaarder en makkelijker maken.

Groot potentieel

“Natixis gelooft in het potentieel van de gedistribueerde registertechnologie voor betalingen over de grenzen en verkent verschillende initiatieven daaromtrent,” laat Frederic Dalibard aan Reuters weten. Hij is het hoofd van de afdeling van Digital bij Natixis, een van de 22 banken die zich bezighouden met het project.

Andere banen die hebben meegewerkt aan het project, zijn Barclays, HBSC en Commerzbank. De gedachte is om dit jaar nog het prototype van het systeem vrij te geven. Natixis stelt vooral in het project van R3 te geloven, omdat de architectuur eenvoudig aangepast kan worden om ook nieuwe munteenheden in te passen.

Banken geloven nog niet in blockchain

Ondanks dit eerste echte grote project van de bankensector met blockchain, bleek gisteren nog dat weinig banken er echt in geloven. Zo lieten de Europese Centrale Bank, de Amerikaanse Federal Reverse en de Bank of Japan weten dat blockchain nog niet genoeg uitontwikkeld is om in deze context in te zetten.

Toch geloven velen nog in de belofte van de blockchain. UBS Wealth Management stelde dat alle gecombineerde blockchain-technologie tegen 2027 zo’n 400 miljard dollar waard zou moeten zijn. Investeren in de technologie is volgens UBS soortgelijk aan de investeringen die in de jaren negentig in het internet gedaan werden.